Política 11/08/2015

Ets català i el 27-S seràs a l'estranger? Guia per poder votar lluny de Catalunya

Els ciutadans residents a l'exterior han de comunicar la seva voluntat de votar a l'Oficina del Cens Electoral abans del 29 d'agost

Núria Orriols
5 min
Cues per votar davant la delegació de la Generalitat a Berlín / ACN POLSKA

Barcelona5.510.713 catalans: aquest és el gruix de ciutadans cridats a votar les eleccions del 27 de setembre. Entre ells també hi ha els catalans a l'estranger que no podran ser a Catalunya el dia de la cita electoral i que, per tant, tenen a disposició diversos procediments per fer efectiu el seu dret a vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern és conscient que en els darrers comicis, els del 25 de novembre del 2012, hi va haver "dificultats" i "impediments" a l'hora d'anar a votar: una allau de queixes de catalans al món que asseguraven que les ambaixades i els consolats espanyols els posaven traves per votar. De fet, només el 6,7% va poder exercir el seu dret a vot, segons dades de la secretaria d'Afers Exteriors de la Generalitat. Per tal que no es repeteixi la mateixa situació, el Govern ha enviat cartes al ministeri d'Afers Exteriors i a Correus perquè hi posin solució, mentre que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha engegat una campanya per explicar els passos que han de seguir els catalans residents a l'exterior. Catalans al Món ha impulsat la web Vullvotar.cat.

Aquests són els procediments, terminis i calendari que han de tenir en compte els ciutadans que vulguin votar el 27-S:

1. Qui pot votar des de l'estranger?

Hi ha diverses tipologies de vot exterior i, per tant, diferents procediments per poder votar. El departament de Governació distingeix, d'una banda, els catalans residents de manera permanent a l'estranger que han estat donats d'alta com a tals als consolats espanyols i, per tant, consten inscrits al cens electoral de residents absents (CERA) i, de l'altra, els catalans que resideixen de manera temporal a l'exterior i que s'han donat d'alta com a residents temporals als consolats espanyols (ERTA) però mantenint l'empadronament a Catalunya.

2. Com es pot comprovar si són correctes les dades dels registres?

Per comprovar si s'està inscrit al CERA o a l'ERTA, les llistes del cens electoral estan exposades als consolats des del 10 d'agost. Hi seran fins al 17 d'agost. Si l'elector en qüestió no consta en el cens podrà reclamar que l'hi incloguin.

Una altra manera senzilla de saber el propi estatus en aquests registres és demanar, des d'ara mateix, un certificat PERE (padró d'espanyols residents a l'estranger) a l'Institut Català d'Estadística (INE). En cas que s'estigui inscrit al PERE, també apareixerà a la base de dades del CERA. En cas contrari, l'interessat haurà de fer gestions per donar-se d'alta a l'ERTA. Per demanar el certificat PERE, cal emplenar aquest document i enviar-lo per fax –acompanyat del DNI i el passaport– a la delegació provincial de l'INE que correspongui al darrer veïnatge a Catalunya.

3. Quins terminis hi ha per sol·licitar el vot exterior?

Per poder votar, cal comunicar-ho a l'Oficina del Cens Electoral corresponent al darrer domicili a Catalunya. Com? S'ha de fer la sol·licitud de vot entre el 4 i el 29 d'agost i, després, enviar-ho a l'oficina corresponent. Els tràmits per sol·licitar el vot per a aquells que són fora de Catalunya de forma permanent i aquells que estan a l'estranger temporalment són diferents.

Aquells que resideixin permanentment fora de Catalunya (inscrits al CERA) poden obtenir la sol·licitud de vot a la web del ministeri d'Assumptes Exteriors. S'ha d'emplenar i signar l'imprès, a més d'acompanyar-lo de la fotocòpia del DNI, la fotocòpia del passaport expedit per les autoritats espanyoles, la certificació de nacionalitat (l'expedició es gratuïta per part del consolat o l'ambaixada en què s'estigui inscrit) o la certificació d'inscripció en el Registre de Matrícula Consular (també d'expedició gratuïta pel consolat o ambaixada en què s'estigui inscrit).

En el cas dels residents a l'exterior inscrits a l'ERTA, és a dir, que estan temporalment a l'exterior, hauran de demanar la sol·licitud, en el mateix període, de forma presencial en el consolat corresponent. Si no estant donats d'alta en l'ERTA, ho podran fer en el mateix moment a l'oficina consular emplenant aquest formulari.

4. Quan es rep la documentació electoral?

Entre l'1 i el 15 de setembre l'Oficina del Cens Electoral enviarà a qui ho hagi sol·licitat la documentació per poder votar el 27-S. Es tracta de les paperetes i sobres de votació, un certificat d'inscripció en el cens electoral, un full informatiu, un sobre on s'especificarà a quina mesa s'haurà de dirigir l'elector el dia de la votació i un imprès per a la devolució de les despeses d'enviament del vot per correu.

5. Com es pot exercir el dret a vot?

Un cop rebuda la documentació corresponent, l'elector haurà de seleccionar la seva opció electoral. Haurà d'introduir la papereta de la candidatura escollida i el certificat d'inscripció del cens. Haurà de ser enviat per correu certificat a la mesa corresponent indicada en la documentació electoral.

6. Quins dies es podrà votar?

Un cop fets els tràmits el vot es podrà exercir de forma anticipada per correu o presencialment en ambaixades o consolats.

Per votar de forma anticipada per correu, l'elector inscrit al CERA haurà d'enviar el seu vot a l'oficina electoral que li correspongui de l'1 al 22 de setembre. La documentació s'haurà d'enviar en un sobre per correu certificat amb la documentació electoral i el certificat d'inscripció en el cens (que l'oficina electoral haurà transmès entre l'1 i el 15 de setembre).

És imprescindible, remarquen des del departament de Governació, que consti en el sobre un mata-segells o una altra inscripció oficial d'una oficina de correus de l'Estat corresponent, que certifiqui que el vot ha estat transmès en el termini que tocava.

Pel que fa al vot presencial, es podrà exercir a les dependències consulars del 23 al 25 de setembre, dipositant personalment el vot a les urnes que s'instal·lin.

7. Es pot votar anticipadament sense constar als registres de l'exterior?

En cas de no estar registrat ni al CERA ni a l'ERTA, també es podrà exercir el vot de forma anticipada si el dia 27 de setembre l'elector en qüestió no és a Catalunya. Del 4 al 17 de setembre, l'interessat a votar abans del 27-S haurà d'anar a una oficina de correus on obtindrà una sol·licitud de vot que haurà de lliurar a la mateixa oficina juntament amb el seu document d'identitat. Del 7 al 20 de setembre, l'interessat rebrà la documentació electoral per correu certificat. Després, haurà d'enviar el sobre a la mesa electoral que li toqui amb la seva opció electoral a dintre –juntament amb el certificat d'inscripció del cens– abans del 23 de setembre.

8. On puc torbar més informació electoral sobre el 27-S?

Hi ha diverses pàgines web institucionals que donen informació sobre el vot exterior a les eleccions del 27 de setembre. La secretaria d'Afers Exteriors del Govern disposa d'una pàgina d'informació detallada sobre els tràmits que s'han de fer; el ministeri de l'Interior té una web amb tota la informació relacionada amb el vot des de l'estranger; el Parlament de Catalunya disposa d'un portal en què es detallen totes les modalitats de vot; i a la pàgina web de l'Institut Nacional d'Estadística, a l'apartat de 'Tràmits' i 'Tràmits de cens electoral', també hi ha un apartat per a les eleccions catalanes en què es facilita la sol·licitud de vots per als inscrits al CERA i en què també es pot consultar el cens.

stats