Política 24/05/2011

L'Audiència de Barcelona ordena reobrir la querella contra García Albiol per unes declaracions xenòfobes

El tribunal ha acceptat el recurs de SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya i revoca la decisió del jutge d'instucció d'arxivar la denúncia contra el que ara és el guanyador de les eleccions a Badalona

Laia Espín
2 min

BarcelonaLa querella contra Xavier García Albiol, guanyador de les eleccions i possible alcalde pel PP, s'ha d'admetre a tràmit. Ho ha decidit l'Audiència de Barcelona, com a resposta al recurs presentat per SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, que s'oposaven a la decisió del jutjat d'instrucció 2 de Badalona, que va arxivar la querella del polític per unes declaracions xenòfobes fetes contra els immigrants romanesos. Ara el jutjat ha de reobrir el cas i tramitar la querella, de manera que haurà de prendre declaració a García Albiol com a denunciat i fer altres diligències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució de L'Audiència porta data d'aquest dimarts, just dos dies després de les eleccions a les quals el denunciat es presentava com a alcaldable. Les seves crítiques als immigrants han estat la base del seu discurs els últims quatre anys, des de l'oposició al consistori, i durant la campanya electoral. Encara aquest matí, García Albiol ha tornat a vincular immigració i delinqüència, en declaracions a la COM. García Albiol ha insistit que vol fora de la ciutat el col·lectiu de gitanos romanesos que causen problemes i delinqueixen. "A Badalona tenim problemes amb la immigració irregular? Sí. Tenim problemes amb els gitanos romanesos? També. I jo no els vull vivint a Badalona", ha dit. Segons Garcia Albiol, aquest col·lectiu suposa el 0,3% de la població, però són els responsables del 25% de les detencions. "No assenyalo ningú pel fet de ser estranger o diferent. Jo assenyalo aquells que no es comporten i que han vingut a aprofitar-se", ha sentenciat l'alcaldable popular.

Garcia Albiol va aconseguir 11 regidors en les eleccions municipals del diumenge, per davant del PSC, amb 9, i CiU, amb 4.

Tot i la victòria, a Badalona l'escenari encara està molt obert. El fins ara alcalde, el socialista Jordi Serra, vol revalidar el seu càrrec i impedir l'accés al poder al PP sumant forces amb CiU i ICV. ICV ja ha dit que sí, però no està clar que farà CiU. La federació no descarta abstenir-se i facilitar que García Albiol surti escollit alcalde.

Aquest migdia, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha garantit "un rebuig rotund" de l'executiu per "qualsevol iniciativa política que ni tan sols flirtegi amb la qüestió de la xenofòbia". Homs no ha aclarit si es referia exclusivament a Plataforma per Catalunya (PxC) o també hi incloïa el PP de Badalona.

stats