Política 30/05/2016

Alberto Garzón, a un pas de ser el nou coordinador federal d'IU

Rep l'aval de tres de cada quatre militants per liderar la coalició durant els pròxims quatre anys

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El candidat d'IU el 26-J i número cinc per Madrid d'Units Podem el 26-J, Alberto Garzón. EFE

MadridDesprés de ser la cara i veu d'Esquerra Unida durant l'últim any, Albert Garzón està finalment a un pas de convertir-se formalment en el nou coordinador federal de la coalició durant els pròxims quatre anys i substituir així a Cayo Lara. La llista encapçalada per Garzón, 'Una IU per a un nou país', ha aconseguit l'aval majoritari de la militància de la coalició, un 74,7%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi ha hagut sorpreses d'últim moment i, si no hi ha un gir d'última hora, Garzón serà proclamat coordinador general el pròxim cap de setmana, que se celebrarà la XI Assemblea Federal d'IU. El candidat del partit pel 26-J s'ha situat a gran distància dels seus dos competidors, l'eurodiputada Paloma López -amb un 20,8% dels suports- i la llista d'Esquerra Oberta, del corrent crític de Gaspar Llamazares, encapçalada per Tasio Oliver -4,6% dels avals-.

Aquests resultats significa el suport de la militància al projecte d'Alberto Garzón de sumar amb Podem de cara a les pròximes eleccions del 26 de juny. Garzón culmina així un ràpid ascens dins del partit. Va passar de militant ras del Partit Comunista a diputat revelació el 2011. El 2014 es convertia en secretari de Procés Constituent i Convergència després de l'eclosió de Podem en les europees. Llavors ja va defensar la convergència amb el partit de Pablo Iglesias per crear un projecte comú.

Ha hagut de batallar fort amb l'estructura federal d'IU i amb la cúpula, sobretot, a Madrid, molt reticent al canvi. Però poc a poc s'ha anat obrint pas la seva estratègia de confluència. Primer va cedir Cayo Lara, i després poc a poc la resta de la cúpula. Sobretot després d'aconseguir només dos diputats el 20-D. El més crític ha estat Llamazares, però la seva aposta no ha obtingut ni un 5% dels suports. Cayo Lara ha disminuït darrerament les seves aparicions. Ha donat suport, de forma testimonial, a la candidatura de Paloma López.

stats