Política 20/09/2017

La Generalitat obvia la intervenció financera de l’Estat

Hisenda afirma que ja controla els comptes bancaris i avisa Junqueras que pot posar en perill les nòmines

Júlia Manresa / Gerard Pruna
3 min
El vicepresident de la Generalitat i titular d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ahir abans de la reunió del consell executiu.

Madrid / BarcelonaLa Generalitat diu blanc, l’Estat, negre, i s’eixampla més l’abisme, que deixa cada cop més dubtes sobre les conseqüències de la intervenció a les finances catalanes. Ahir, mentre fonts del ministeri d’Hisenda asseguraven a l’ARA que l’Estat ja controla els comptes bancaris de la Generalitat, el Govern mantenia que segueix treballant amb completa normalitat sense percebre cap canvi. Una disparitat d’opinions que dibuixa un escenari incert, ja que les mateixes fonts d’Hisenda asseguraven també ahir que mentre el Govern no els faci arribar un llistat amb tots els pagaments pendents de fer, els funcionaris catalans no cobraran ni s’abonaran les factures. En una cosa sí que coincidien totes dues administracions: a no donar cap pista sobre quin serà el pròxim pas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La contradicció entre la Generalitat i l’Estat va arribar fins al punt que no es van posar d’acord ni tan sols en si la intervenció de les finances catalanes és vigent o no. Tot i que Hisenda i el mateix Tribunal Suprem afirmaven ahir que sí, el vicepresident i titular d’Economia, Oriol Junqueras, va defensar reiteradament que la intervenció de les finances havia sigut suspesa en el moment en què el Tribunal Suprem havia admès a tràmit el recurs de la Generalitat contra la decisió del ministeri d’Hisenda. Malgrat que el tribunal ho desmentís, Junqueras va assegurar que la mateixa jurisprudència del Suprem estableix que l’admissió a tràmit “té caràcter suspensiu”. Una disparitat d’opinions que, de moment, serveix al Govern per continuar sense remetre a Hisenda les dades que li sol·licita. Fonts d’Economia van confirmar ahir a l’ARA que la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, “no ha enviat res” del que reclama el govern espanyol.

Però les mateixes fonts del ministeri d’Hisenda -que fins a última hora del dia d’ahir continuaven esperant el llistat- avisaven Junqueras que els funcionaris no cobraran ni es farà cap altre pagament. Si el Govern no ho notifica, Hisenda no sap quines són les despeses que toca assumir. Al mateix temps, però, la Generalitat assegura que hi ha tresoreria suficient per fer front a aquests pagaments i es mou per intentar que les entitats financeres no bloquegin els seus comptes. Ahir Junqueras va anunciar que comunicarà per via “administrativa i notarial” als bancs que no poden bloquejar els comptes de la Generalitat, ja que, assegura, això podria comportar-los conseqüències legals.

El paper dels bancs, a debat

L’Estat, però, assegura que els bancs no permetran cap moviment de la Generalitat sense el seu vistiplau. Diverses entitats consultades per aquest diari expliquen que des del cap de setmana el ministeri d’Hisenda controla els comptes de la Generalitat en compliment de l’acord del consell de ministres de divendres. Això no suposa cap congelació dels comptes ni un canvi de titularitat, sinó un “canvi en la seva gestió”, segons van especificar. Els bancs, a més, tenen l’encàrrec de vetllar que la Generalitat no destini cap pagament a activitats relacionades amb el referèndum. A això s’afegeix el límit en les targetes de crèdit dels alts càrrecs de la Generalitat.

Les entitats consultades estan entre la resignació i l’empipament per una situació que no han triat i que les torna a col·locar en el punt de mira. Aquest cop, i a diferència del que va passar el 2015 abans de les eleccions autonòmiques, el sector no prepara cap mena de comunicat contra la independència. Tot i que al sector sí que hi ha nervis, especialment en l’àrea de banca privada, les entitats afirmen que hi ha menys consultes que no pas el 2015.

Preguntats per l’ARA, ni el govern català ni l’espanyol van voler aclarir què passarà a partir d’avui. Segons les mesures publicades dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), Hisenda assumirà automàticament tots els fons de la Generalitat i passarà a gestionar-los a la força. Sense el llistat, però, Hisenda explica que no pot fer els pagaments. Avui Montoro compareix al Congrés de Diputats per explicar exactament l’abast de les mesures. Un pas més en el xoc obert entre la Generalitat i l’Estat.

Tres actors implicats en la polèmica

El Govern

Des d’Economia es mantenia ahir que la Generalitat no està intervinguda, ja que el Suprem ha suspès cautelarment la mesura de Montoro. Una afirmació que el mateix tribunal va negar. Tanmateix, el Govern es nega per ara a enviar la informació.

El ministeri d’Hisenda

Des del departament de Cristóbal Montoro asseguraven ahir que els comptes catalans ja estan sota el control del govern espanyol i que si la Generalitat no accedeix a notificar la llista de pagaments pendents per fer, els funcionaris catalans no cobraran les seves nòmines ni s’abonaran les factures. Hisenda assegura que no sabrà quins pagaments ha de fer i els bancs ja tenen ordres de no fer res sense el seu permís.

Els bancs

Les entitats financeres confirmen que des de dissabte l’Estat controla els comptes de la Generalitat. A més, tenen instruccions de notificar qualsevol intent de moviment sospitós i també tenen el crèdit dels consellers limitat per ordre d’Hisenda.

stats