Política 02/10/2017

Tot el que cal saber de l'aturada i vaga general de demà

CCOO i UGT se sumen a la convocatòria i la Generalitat anuncia serveis mínims

Ara
3 min
Un cartell al metro de Barcelona anuncia els serveis mínims de dimarts.

BarcelonaLa repressió policial de l'Estat contra el referèndum tindrà una resposta unànime de treballadors, empreses i entitats de Catalunya: aturada i vaga general aquest dimarts, 3 d'octubre. Els sindicats criden demà a la vaga general per rebutjar "la repressió i la vulneració de drets fonamentals" que creuen que s'està produint les últimes setmanes, en al·lusió a les mesures adoptades per impedir el referèndum de l'1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La convocatòria la van secundar els sindicats minoritaris com la CGT, Intersindical CSC, la COS i la IAC, i ahir a última hora també s'hi van afegir CCOO i UGT. A més, les entitats aglutinades a la Taula per la Democràcia també han cridat a les mobilitzacions, que en aquest cas qualifiquen d'"aturada general".

Qui dona suport a la vaga

Partits i institucions

El Govern fa costat a la vaga general i no celebrarà l'habitual reunió de cada dimarts.

A més, ERC, PDECat i En Comú Podem no aniran al Congrés dimarts per donar suport a la vaga general convocada a Catalunya.

Empreses

Les seccions sindicals d'UGT, CCOO i STS-Usoc a Seat han condemnat la violència de les forces de seguretat i han afirmat que secundaran "l'aturada total del país", encara que han remarcat que això està desvinculat a la vaga general convocada pels sindicats minoritaris. De fet, la fàbrica de Seat a Martorell (Baix Llobregat) mantindrà la seva activitat normal demà després que els sindicats majoritaris hagin decidit no adherir-se a la vaga general i tampoc hi hagi, de moment, cap acord per portar a terme aturades parcials ni concentracions en els llocs de treball.

L'Associació de Concessionaris de Mercabarna ha anunciat que secundarà l'aturada. Les 700 companyies que operen al polígon de Barcelona han expressat el seu rebuig als actes de violència de diumenge.

Col·lectius

Els estibadors de Barcelona, que ja van anunciar que no abastirien els vaixells policials amarrats al port i que aquests dies han deixat clar el seu malestar per la situació, han decidit avui en assemblea que se sumen a la convocatòria de vaga general. Avui ja han fet una primera aturada a les dotze del migdia per reunir-se en assemblea. Els vaixells d'estat enviats pel govern espanyol per allotjar policies continuen avui amarrats als ports de Barcelona i Tarragona.

Entitats

L'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears s'ha sumat a "l'aturada de país" i demà estarà tancada. Aquesta organització reuneix desenes de societats professionals de l'àmbit sanitari.

El Palau de la Música i l'Auditori de Barcelona també faran vaga.

Serveis mínims

La Generalitat ha establert serveis mínims en àmbits com el sanitari, l'educatiu i el transport públic. Són els següents:

Transports

Els serveis mínims a Rodalies i Regionals de Catalunya operats per Renfe seran del 33%; en Transports de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat seran d'un 25% en hora punta (de 06.30 a 09.30 h i de 17.00 a 20.00 h), i a la resta de transport de viatgers, del 50% del servei habitual. A les autopistes hauran d'establir-se mínims d'un terç del personal.

Hospitals

En l'àmbit sanitari s'haurà de garantir el funcionament normal de les urgències i les unitats especials i els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia d'urgència, així com l'activitat quirúrgica que no es pugui ajornar, i els centres d'assistència extrahospitalària hauran de comptar amb un mínim del 25% de la plantilla.

Escoles i universitats

El departament de Treball també preveu la presència d'una o dues persones de l'equip directiu de les escoles no universitàries i guarderies i d'un docent per aula, i, per a la resta de dies, d'un docent per cada sis aules, en infantil i primària, i per a cada quatre en educació especial.

La Universitat Autònoma, la UPF i la UPC s'han sumat a la vaga i aturaran l'activitat acadèmica.

Justícia

En la justícia, s'estableixen uns mínims del 100% del personal adscrit als jutjats de guàrdia i es garanteix la presència de personal al Tribunal Superior de Justícia, a les audiències provincials i als jutjats d'instrucció i els penals.

Altres serveis públics

També es preveu la cobertura d'urgències i el servei habitual en un dia festiu en menjadors socials, residències de persones de la tercera edat o de dependents, i a la ràdio i la televisió públiques caldrà garantir un mínim del 50% dels continguts habituals.

stats