ALTO EL FOC D'ETA
Política 11/01/2011

Gerry Adams: “Arnaldo Otegi ha de ser posat en llibertat”

El president del Sinn Féin considera que la llibertat d'Otegi i la legalització de Batasuna fomentarien la confiança per fer avançar el procés de pau. Veu “injust” l'empresonament d'Otegi

Marc Colomer
1 min

BarcelonaEl president del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams, ha considerat en un article que publica avui al diari The independent que cal evitar que la interpretació de les paraules i els matisos facin fracassar un eventual procés de pau, com diu que va estar a punt de passar a Irlanda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Adams defensa que els darrers comunicats d'ETA –tant el del setembre, en què posava fi a les accions armades ofensives, com el d'ahir, en què decretava un alto el foc permanent, general i verificable– no són "casualitat", sinó fruit d'un llarg procés de reflexió intern. Així, creu que no es pot analitzar l'alto el foc de forma "aïllada", sinó que es tracta d'un "seriós esforç per progressar a través de mitjans pacífics i democràtics".

Ara bé, ha advertit a l'Estat espanyol que "calen mesures de foment de la confiança": "Arnaldo Otegi, ha de ser posat en llibertat". Destaca que Otegi és un "partidari decidit de la necessitat de desenvolupar un procés democràtic", de manera que "el seu empresonament és injust". A més, considera que el govern espanyol "ha d'aixecar les restriccions imposades als activistes polítics al País Basc i, en particular, la prohibició de Batasuna. "Els processos de pau són un repte, especialment pels governs. Però són millors que la guerra. I el procés de pau irlandès demostra, contra tots els pronòstics, que poden tenir èxit", ha conclòs.

stats