Política 27/07/2016

Miguel Ángel Gimeno reivindica la seva "imparcialitat" per optar a dirigir l'Oficina Antifrau

L'expresident del TSJC defensa davant dels grups parlamentaris la seva candidatura per rellevar Daniel de Alfonso i "recuperar la confiança" en la institució. El ple del Parlament l'escollirà demà

Oriol March / Joan Serra Carné
5 min
Miguel Ángel Gimeno, durant la compareixença a la comissió d'afers institucionals

BarcelonaMiguel Ángel Gimeno, expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), serà l’encarregat d’agafar el relleu de Daniel de Alfonso al capdavant de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), i aquest dimecres ha comparegut a la comissió d'afers institucionals del Parlament per defensar la candidatura. Gimeno, que ha repassat el seu currículum en la primera intervenció, ha reivindicat la seva "imparcialitat" per optar al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tinc el currículum suficient, l’autoritat dels anys de servei i conec la societat catalana", ha afirmat Gimeno per justificar que té la "legitimitat per portar l'Oficina de manera raonable". El magistrat ha detallat la necessitat de "recuperar la confiança" en la institució, "al marge d'entrebancs i de debats polítics". "[L'Oficina] Ha d'estar per sobre de totes aquestes qüestions i no pot ser instrumentalitzada de cap manera", ha recalcat l'expresident del TSJC. El seu nomenament haurà de ser validat pel ple del Parlament, que l'avalarà demà mateix.

La proposta va arribar dijous passat

El jutge, que ha disposat d'un segon torn de respostes després de les intervencions dels grups parlamentaris, ha respost les qüestions que li han plantejat els diputats. Gimeno ha detallat que va rebre la proposta del president de la Generalitat dijous de la setmana passada –tres dies després que Joan Llinares declinés l'oferiment del Govern, que l'havia sondejat una setmana abans. "Vaig respondre ahir al matí", ha afegit Gimeno, que s'ha posat com a prioritat que l'administració catalana arribi a "estàndards internacionals" per tal que no hi hagi "pràctiques corruptes". "L'Oficina ha de tenir una transparència total", ha ressaltat l'aspirant, que ha assegurat no tenir constància que el Govern hagi sondejat abans altres candidats.

L'aspirant a dirigir Antifrau ha mostrat la seva predisposició per comparèixer al més aviat possible i ha recordat que no tindrà problemes per dimitir si no compleix les funcions encomanades pel Parlament. Gimeno ha comentat al grup de Ciutadans que la seva funció en el cas del 9-N ha estat "protegir el jutge instructor" i que, en cap cas, "ha vist" la investigació perquè no era la seva funció quan exercia el càrrec de president del TSJC. Sobre l'estructura que ha de tenir Antifrau, el magistrat ha argumentat que ha de ser una "institució independent" que es regeixi "amb un únic punt de vista, l’interès general". Gimeno ha admès que "vol tenir el seu equip" i ha obert la porta a prescindir de la directora adjunta, Maite Masià, i recuperar càrrecs destituïts en les últimes setmanes si "són les persones idònies" per a les funcions requerides.

"S'ha de transmetre a la societat catalana que el Parlament està disposat a verificar en tot moment que l'Oficina compleix les seves funcions", ha destacat l'expresident del TSJC, que ha assenyalat que la judicatura, per guanyar-se la legitimitat, no et pot tenir prou "invocant la llei", sinó que també cal demostrar i exercir imparcialitat.

Després de dies de contactes intensos, Gimeno va comunicar aquest dimarts definitivament que acceptava l’oferiment del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per dirigir la nova etapa de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Si els grups parlamentaris l'avalen –cal el vistiplau de tres cinquenes parts de la cambra, en primera votació, o de més de la meitat dels diputats, en segon torn–, Gimeno prendrà el relleu de De Alfonso, que va ser revocat del càrrec de manera fulminant pel Parlament després de les revelacions sobre les seves converses amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, en què se l’escoltava conspirant per treure draps bruts de CDC i ERC en les setmanes prèvies al 9-N. La voluntat del Govern és que surti investit aquesta setmana. D’aquesta manera, s’acabarà l’etapa d’interinitat de Maite Masià, que genera el rebuig dels grups de l’oposició.

Ciutadans recorda les crítiques per la poca "celeritat" de la causa del 9-N

Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari de Ciutadans, ha donat la benvinguda a Gimeno i ha apuntat que el seu grup no té "cap objecció" sobre ell, però li ha volgut retreure les "crítiques" que van arribar des de determinats sectors per la poca "celeritat" de la causa del 9-N que afecta Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs. "Conec la seva professionalitat i la seva manera de fer", ha apuntat Carrizosa, que ha coincidit professionalment amb el futur director de l'OAC, a qui ha preguntat l'opinió sobre els acomiadaments de Masià en l'etapa d'interinitat nascuda arran de l'adéu de De Alfonso. De fet, li ha preguntat directament si té algun "compromís" amb el Govern per mantenir-la al càrrec.

El PSC demana a Gimeno si rellevarà Maite Masià

El PSC ha celebrat la "relativa celeritat" amb què s’ha fet la proposta d’un nomenament. El diputat Ferran Pedret ha recordat a Gimeno que té un encàrrec "extremadament delicat" després de l’actuació de De Alfonso. "Està en mans de qui dirigeixi l’Oficina restablir el bon nom de la institució", ha exposat Pedret, que ha preguntat al jutge si té pensat introduir canvis en l’equip directiu d’Antifrau i, en concret, a la direcció adjunta. Maite Masià, avui directora en funcions, havia assumit aquestes funcions en l'etapa de De Alfonso. Pedret ha conclòs que la candidatura de Gimeno és "solvent" i "sòlida".

CSQP defensa el nom, però hauria volgut un procés consensuat

Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), ha defensat la candidatura de Gimeno, però ha retret un punt d'urgència en la tria i la manca de consultes amb els partits per ampliar el consens en la substitució de De Alfonso. "Vostè agafa Antifrau en un moment de crisi major", ha constatat Rabell, que ha ressaltat la situació de "desànim" i "dificultat" que es viu a la institució anticorrupció. "Qui vulgui assumir aquest càrrec ha de traslladar un missatge clar des del punt de vista de la seva relació amb les institucions", ha apuntat el cap de files de CSQP, que ha destacat la necessitat d'una "reorganització interna".

El PP puntualitza que el consens sobre la candidatura "no és real"

El PP, que ha afirmat que els "mèrits" de Gimeno són "innegables", ha lamentat que el Govern hagi propagat que la candidatura del jutge genera "consens" quan aquest "consens que s'ha anunciat no és real". La diputada Esperança García ha demanat a Gimeno quan li van proposar optar al càrrec, i també ha reclamat si "ratificarà" Maite Masià com a directora adjunta. Els populars han demanat quines mesures prendrà sobre les destitucions materialitzades per l'actual directora interina.

La CUP demana que no "banalitzi" la corrupció

Anna Gabriel, diputada de la CUP, ha demanat al candidat que comparegui aviat al Parlament per explicar les línies estratègiques de l'OAC, i li ha fet una petició explícita de cara al seu mandat: que no "banalitzi" la corrupció. A banda, ha recordat com de "patètica" va ser la compareixença de De Alfonso un cop ja s'havia conegut l'escàndol de les converses amb Fernández Díaz. "Si algun dia se li demana el cessament des del Parlament, no agonitzi de forma patètica", ha ressaltat Gabriel, que ha insistit que el grup anticapitalista no emetrà cap "xec en blanc" sobre la seva figura.

Junts pel Sí augura que serà un "gran director"

David Bonvehí, diputat de Junts pel Sí i nou coordinador d'organització del Partit Demòcrata Català (PDC), ha considerat que Gimeno serà un "gran director" d'Antifrau, i ha demanat que comparegui en els propers dies per traçar les línies mestres de la seva actuació.

stats