Política 13/12/2011

Girona s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència

Un ple crispat aprova amb 11 vots a favor la moció presentada per la CUP i Girona esdevé la primera capital de demarcació membre de l'associació

Acn
3 min
girona ple municipal ajuntament

GironaEl ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat amb 11 vots a favor, 5 abstencions i 9 vots en contra la moció presentada per la CUP-Rcat perquè la ciutat s'adhereixi a l'Associació de Municipis per la Independència. S'hi han mostrat a favor els 3 regidors de la CUP, els 2 d'ICV-EUiA i els 6 de CDC; s'han abstingut els 4 edils d'UDC i un del PSC (Àngel Quintana), i els 9 vots contraris han estat del PSC i dels 3 regidors del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la discussió de la moció el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha titllat d'"antidemocràtic" el PP, una acusació que la portaveu popular, Concepció Veray, ha qualificat de "falta de respecte", i fins ha amenaçat d'abandonar el ple, un extrem que al final no s'ha produït. Girona s'ha convertit aquesta nit en la primera capital de demarcació que se suma a l'associació, i s'afegeix així a les 116 poblacions ja adherides a la plataforma. La discussió de la moció, però, ha viscut moments de crispació pels retrets entre Navarro i Veray.

Retrets del PP

La portaveu popular ha lamentat que el de la CUP critiqués el govern del PP liderat per José M. Aznar, alertant que això "només atiava el foc". Veray també ha demanat a Navarro que retirés les acusacions d'"antidemocràtics" cap als populars, una demanda que el portaveu de la CUP no ha volgut acatar. Per això, Veray ha dit a l'alcalde, Carles Puigdemont, que fes fora els regidors de la CUP, i que si no marxarien ells. L'alcalde ha argumentat que no era de la seva competència "expulsar regidors", i ha animat els edils del PP a quedar-se perquè resultés així "més reforçada la seva raó". Finalment, Veray ha acceptat mantenir-se al ple, amb el compromís que el pròxim cop que un regidor pronunciï una "frase insultant" l'alcalde "li cridi l'atenció".

El PSC vota en contra

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Pia Bosch, ha justificat els vots contraris del seu grup argumentant que els socialistes no volen "dedicar temps del ple a temes que no són de la seva competència". Tot i l'anunci del vot contrari del PSC, el regidor Àngel Quintana s'ha abstingut.

CDC vota a favor

El regidor de CDC Carles Ribas ha justificat el vot favorable del seu grup a la moció argumentant que "la possibilitat de decidir sobre el que un sent és la base democràtica d'un poble". Ha afegit que cal comptar amb l'"oportunitat de debatre, de tenir dret a decidir".

UDC s'empara en la forma per no votar favorablement

En canvi, el regidor d'UDC Jordi Fàbrega ha manifestat que perquè no s'abstinguessin els del seu grup calia que la moció de la CUP-Rcat fos reformulada. Ha apuntat que no són "d'ideari independentista", però que els agradaria "participar en aquest diàleg per caminar plegats, potser per acabar amb una independència o en un Estat confederal".

Suport de fora el consistori

ERC i SI, sense representació al consistori, han emès comunicats de suport a la moció. Així mateix, una trentena de persones s'han concentrat a la porta de l'Ajuntament abans que comencés el ple en suport al text, i durant la sessió s'han pogut veure pancartes entre els assistents també a favor de la moció.

El dimecres s'oficialitzarà l'associació

L'Associació de Municipis per la Independència serà una realitat dimecres vinent a Vic, després de la reunió constituent impulsada per l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal. Amb l'adhesió de Girona, l'Associació de Municipis per la Independència compta amb 117 poblacions catalanes adherides, algunes, capitals de comarca, com ara Vic, Manresa, Olot, Berga, Ripoll i Banyoles.

stats