CONSELL EXECUTIU
Política 26/07/2016

El Govern posa les bases per crear l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya davant les amenaces digitals

El nou ens substituirà el Cesicat i estarà adscrit al departament de Presidència. Permetrà, segons l'executiu, "augmentar" el nivell de protecció de les xarxes i dels sistemes d'informació

Oriol March
2 min
El Govern s'ha reunit aquest dimarts al Palau de la Generalitat

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de creació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l'ens que ha de substituir l'actual Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat). D'aquesta manera, segons ha explicat la consellera de la Presidència, Neus Munté, l'executiu "garanteix" que es disposin de les eines "necessàries" per afrontar els riscos i amenaces que "actualment planteja la plena integració de la societat digital".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta nova agència, que estarà adscrita al departament de la Presidència, té com a "principal missió" garantir la seguretat de les xarxes de comunicacions electròniques i els sistemes d'informació en l'àmbit de la Generalitat i de tot el seu sector públic, en col·laboració amb els organismes policials i judicials. "Permetrà millorar les del mateix ens davant els incidents de ciberseguretat que es produeixin en administracions, empreses i entitats de Catalunya", ressalta el Govern.

Un dels motius pels quals s'impulsa aquesta nova agència és, entre altres, l'atac informàtic al qual va ser sotmesa la Generalitat durant el 9-N. El cap de setmana de la jornada de participació la Generalitat "va rebre el ciberatac més important de la seva història", segons fonts del Govern consultades per l'ARA en el seu moment. Un atac "molt dur" –així el va definir el llavors president Artur Mas– que va deixar fora de servei la web i el correu electrònic de la Generalitat, la web del president, el Servei Meteorològic de Catalunya, la recepta electrònica i l'accés dels professionals del Servei d'Emergències Mèdiques als historials clínics dels pacients, entre altres plataformes. L'assalt també va disparar contra la pàgina oficial del 9-N, Participa2014.cat, però no la va arribar a fer caure.

stats