CONSELL EXECUTIU
Política 26/07/2011

El Govern exigirà una moratòria per tornar els 623 milions que l'Estat va pagar de més a Catalunya el 2008 i el 2009

Homs ha avançat que l'exeucitu català tornarà a exigir demà al Consell de Política Fiscal i Financera el pagament del fons de competitivitat i ha deplorat que l'Estat denegui subvencions a les comunitats que no compleixin amb l'objectiu de dèficit

S. González / M. Colomer
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que Catalunya exigirà demà al Consell de Política Fiscal i Financera una moratòria per retornar els 623 milions d'euros del primer pagament dels diners que l'Estat va pagar de més a Catalunya a compte del model de finançament del 2008 i el 2009. Un cop liquidat aquests dos primers anys d'aplicació del model, la Generalitat, en total, va rebre 2.500 milions més del que hauria d'haver cobrat en funció dels ingressos reals que hi va haver a l'Estat (la diferència negativa per la Geleralitat és de 550 milions el 2008 i 1950 milions el 2009). El Govern ho hauria de retornar en quatre anualitats de 623 euros. Homs ha deplorat que per una banda l'Estat es negui a pagar a Catalunya els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat i, per l'altra, exigeixi el pagament d'unes bestretes que s'han de tornar per un “mal càlcul” del govern del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha criticat que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que el 2008 “negava la crisi”, fes una previsió d'ingressos de “somiatruites” per aquell any. “Ens varen transferir molts més diners dels que corresponien i ara diuen que els tornem”, ha assegurat el portaveu, qui ha subratllat la paradoxa de la situació: exigeixen el pagament de bestretes, contenció de la despesa, reducció del dèficit i no "paguen el que deuen".

Homs també ha exigit “honestedat” al govern espanyol i ha criticat que el PSOE exigeixi que els 8.000 milions euros addicionals per repartir entre les comunitats autònomes l'any que ve pel model de finançament es destini íntegrament a sanitat quan hi ha urgènia per reduir el dèficit. També ha lamentat que Madrid negui subvencions a les comunitats autònomes que estan previstes als pressupostos generals de l'Estat si no compleixen amb l'objectiu de dèficit. “Posen clàusules d'amagatotis”, ha denunciat.

Demà, a més d'exigir de nou el pagament del fons de competitivitat, el Govern demanarà l'aval estatal al deute autonòmic. Homs va advertir que la posició final de l'executiu català anirà en funció de la resposta obtinguda en aquestes tres qüestions.

stats