Política 14/04/2015

El Govern reclama a la UE més protagonisme en la definició de les polítiques de veïnatge

L'executiu reivindica la seva "experiència en l'àmbit euromediterrani" a més d ela seva "tradició europeista" per poder tenir veu en el debat sobre la revisió de les polítiques de veïnatge

Marc Colomer / Pau Cortés
2 min

BarcelonaEl Govern vol que es reforci i es doni més "protagonisme" als parlaments, als ens subestatals i locals" a l'hora de redefinir les polítiques de veïnatge. Així ho ha anunciat l'executiu català després de la reunió, aquest dilluns a Barcelona, de la cimera de ministres d'exteriors de la UE i dels països de la riba sud de la Mediterrània sobre seguretat per replantejar les polítiques de veïnatge. La demanda figura en un document de propostes i "aportacions" que el Govern "es veu obligat" a fer per iniciativa pròpia "tenint en compte la seva experiència en l'àmbit euromediterrani i la seva tradició europeista" i que farà arribar pròximament a la Comissió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, que segons l'executiu s'ha fet amb la col·laboració d'experts, l'ha debatut el Govern en la seva reunió setmanal d'aquest dimarts i la traslladarà a les institucions europees el representant permanent del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj. L'executiu, que vol guanyar pes en matèria internacional, aposta per la col·laboració multilateral, per atendre la "diversitat" interna de la UE i per potenciar per la Unió per al Mediterrani.

Pel Govern, l'atenció a la diversitat interna dels països de la UE és compatible i fins i tot reforça l'aposta per una major integració de l'estratègia comunitària en matèria exterior i de seguretat.

Normalitat institucional

En roda de premsa després de la reunió del consell executiu, Homs ha situat en la "normalitat institucional" el fet que el president de la Generalitat pogués intervenir ahir en l'obertura de la cimera euromediterrània, esmenant així l'"anormalitat" que s'havia produit en ocasions anteriors, en què el govern espanyol havia optat per la "censura". "No ens han fet cap favor, sinó que el que havia passat era una anomalia i estava fora de lloc des del punt de vista institucional", ha argumentat.

Això sí, pel portaveu això no vol dir que el Govern percebi un canvi d'actitud del govern espanyol: "La posició no és freda sinó antitot el que es proposa des del Parlament i des del Govern". En aquest sentit, ha discrepat totalment de les declaracions de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que aquest dilluns va identificar un canvi de relacions entre els dos governs. Per Homs, la capacitat d'anàlisi de Sánchez-Camacho sobre les relacions entre el govern català i espanyol "és igual a zero".

stats