CONSELL EXECUTIU
Política 17/11/2015

El Govern avisa la CUP que és "necessari i imprescindible" arribar a un acord

Munté anuncia l'inici dels tràmits previs a la presentació de quatre recursos al TC per recórrer lleis que "vulneren" competències de la Generalitat

Oriol March
2 min
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, en roda de premsa / ACN

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern en funcions, Neus Munté, ha assenyalat aquest dimarts en roda de premsa que és "necessari i imprescindible" investir ja un president de la Generalitat per encarar els reptes de la legislatura. "Esprem una resposta de la CUP per tal que es pugui investir president i formar un executiu que pugui atendre les necessitats econòmiques i socials que té el nostre país", ha apuntat Munté. Aquest acord, segons la dirigent de CDC, encara és possible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'acord és tan important com necessari. El president Artur Mas i Junts el Sí van fer un plantejament per trobar un punt de trobada. La CUP ho va trobar insuficient. La voluntat és sumar esforços i guanyar un acord. Els contactes i les converses es mantenen per arribar a un acord", ha assenyalat la vicepresidenta en funcions.

"El Govern desitja un acord el més aviat possible, quant abans millor. Estem treballant perquè l'entesa sigui possible. No cal arribar a esgotar els terminis. Correspon a totes dues parts moure's, fer moviments i esforços. Les converses i negociacions per tot allò en què no s'està acord continuen", ha insistit.

Pel que fa a les paraules del candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que aquest matí ha indicat que no hi ha una majoria independentista suficient per "culminar" el procés independentista, Munté ha negat que hi hagi hagut un "canvi de discurs". "La majoria sorgida de les urnes dóna legitimitat per començar aquest procés. Sempre hem parlat de seguretat jurídica. Ens avalen estudis i treballs molt rigorosos", ha assenyalat la vicepresidenta en funcions, que ha estès la mà al govern espanyol en matèria de diàleg.

Sense valorar l'article de Mas-Colell a l'ARA

"El propi article s'inicia dient que és a títol personal. El Govern no té per què fer cap posicionament sobre un article fet a títol personal per Mas-Colell. Entenc que no ens pertoca valorar-lo. És un article respectuós amb les diferents opcions polítiques, i les posicions del conseller són conegudes", ha indicat Munté, que ha apuntat que les eleccions anticipades "no són el millor escenari".

Quatre lleis, quatre recursos

La vicepresidenta en funcions ha anunciat que el Govern ha demanat quatre dictàmens al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) per quatre lleis de l'Estat que "vulneren" competències de la Generalitat. La primera norma es tracta de la llei estatal de voluntariat, que segons l'executiu "envaeix competències" en qüestions com la fixació de les línies generals de les polítiques sobre voluntariat o la gestió i regulació de les subvencions.

Dues lleis estatals més, com són la de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la de règim jurídic del sector públic, "vulneren competències" en matèria d'organització de l'administració, règim jurídic i procediment administratiu i règim local. Pel que fa a la llei de carreteres estatals, interfereix competències en matèria d'infraestructures del transport i les comunicacions, obres públiques i ordenació del territori.

stats