LA SOBIRANIA FISCAL
Política 28/04/2012

El Govern no aigualirà el concert per sumar el PSC al consens

El consens sobre el pacte fiscal entre el Govern i el principal partit de l'oposició sembla ara per ara molt difícil. Uns i altres discrepen del fons i de la forma, com van constatar ahir Artur Mas i Pere Navarro.

Pere Martí
2 min

BARCELONA.Pere Navarro va aconseguir estar més estona reunit amb Artur Mas parlant del pacte fiscal que Oriol Junqueras. Mentre que la reunió amb el líder d'ERC va durar una hora i mitja, la del líder del PSC va ser de dues hores. Aquesta va ser l'única victòria que va aconseguir, perquè el resultat de les dues reunions va ser diametralment oposat. Amb Junqueras, Mas va constatar coincidències, mentre que amb Navarro va constatar profundes diferències, tant de fons com de forma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern va deixar molt clar després de la reunió que no pensa rebaixar la proposta aprovada per la comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic que, a més de CiU, té el suport d'ERC i ICV. I el PSC no pensa signar cap contracte d'adhesió a aquesta proposta, sinó que vol negociar a partir del model de pacte fiscal que va defensar Pere Navarro en la conferència del mes de febrer. Però entre una proposta i l'altra hi ha dues diferències difícils de salvar: la clau de la caixa i la sortida del cafè per a tothom. El PSC defensa que la clau ha de ser compartida amb l'Estat en una Agència Tributària mixta presidida per la part catalana, i considera que el pacte fiscal ha de ser possible dins el marc legal vigent. Per la seva banda, el Govern vol la clau de la caixa de titularitat catalana exclusiva i negociar un model fora de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), per fugir del cafè per a tothom.

Però les diferències no només són en el model, sinó també en l'estratègia de negociació. Navarro va plantejar a Mas un pacte entre les dues principals forces polítiques del país per després sumar-hi la resta de partits. El Govern no comparteix aquesta estratègia perquè considera que és una visió del passat, tenint en compte que actualment el PSC, amb 28 diputats, és un partit "feble". Els comptes que fa el Govern els va explicar el seu portaveu, Francesc Homs, que va assegurar que ja hi ha 82 diputats al Parlament (la suma de CiU, ICV, ERC, SI i Joan Laporta) que donen suport al concert i això no es pot "negligir". Amb aquest esquema, el Govern considera que un pacte bilateral CiU-PSC és "un relat d'una altra època".

Tot i les diferències de partida, el diàleg no està trencat i Mas i Navarro van acordar donar-se de termini fins al mes de juliol per mirar d'arribar a un acord. Govern i PSC crearan una comissió bilateral per treballar sobre les dues propostes. Després de la reunió, el líder socialista va insistir que el seu partit està obert a l'acord però no a la "submissió" a la proposta del Govern i va recordar que el seu model és "ambiciós, just i possible". A continuació, Homs li va respondre: "Si ens quedem en el model possible ens anem enfonsant". Tot un símptoma de la llunyania actual i de la dificultat d'un consens futur.

stats