Política 29/07/2016

Acord entre Govern, ajuntaments i tercer sector per una nova llei d'emergència habitacional

Carles Puigdemont considera que s'ha acordat un text "útil, pràctic, efectiu i amb seguretat jurídica"

Neus Vidal / Oriol March
2 min
En marxa la cimera per decidir com afrontar la suspensió de la llei antidesnonaments

BarcelonaLa segona Cimera per trobar una alternativa a la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la llei d'emergència habitacional ha acabat amb un acord per a tramitar un avantprojecte que permeti cobrir les necessitats del col·lectius més vulnerables.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha celebrat el "consens" majoritari que hi ha hagut per a donar una resposta catalana. Així, ha expressat que és una llei útil, pràctica, efectiva i amb seguretat jurídica".

La Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis han considerat el text com un bon punt de partida. En termes similars s'ha expressat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha celebrat "la ràpida resposta" del govern.

La primera trobada entre l'executiu, les entitats i els grups parlamentaris es va celebrar el passat 3 de maig, i d'allà en va sortir la promesa d'elaborar una nova llei 'exprés' que deixés sense efecte la suspensió del Tribunal Constitucional (TC). "Es tracta de donar respostes sòlides com a país", va apuntar el president en aquell moment, que va indicar que la tramitació de la llei seria per lectura única. "Hem d'evitar una onada de desnonaments", va ressaltar Puigdemont, que va apostar per dotar el món local de les eines necessàries per combatre'ls.

Abans d'entrar, el president de la taula del tercer sector, Oriol Illa, ha declarat que l'avantprojecte que ha presentat el govern no és un retorn a la llei anterior, "però és millor que una llei suspesa".

També han fet declaracions els representants d'alguns dels partits que assisteixen a la cimera. Santi Rodríguez, del PP, ha expressat que aquesta projecte demostra que el govern "és capaç de fer lleis dins de l'ordenament jurídic". El líder del PSC, Miquel Iceta, ha explicat que el projecte "recull les posicions de tothom" i ha animat al PP a retirar el recurs.

Lluís Rabell, de Catalunya Sí Que Es Pot, ha explicat que la seva formació insistirà en el desplegament de més mesures que permetin mobilitzar els habitatges en mans d'entitats financeres.

El representant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Guillem Domingo, considera que la proposta "es queda curta" per acabar amb l'actual "situació d'emergència habitacional". De manera semblant s'ha expressat Xavier Pallarès, de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, que ha reclamat que s'estableixin sancions per evitar talls de subministrament.

A la trobada hi han assistit les alcaldesses de Barcelona –Ada Colau–, Badalona –Dolors Sabater–, Santa Coloma de Gramenet –Núria Parlon–, Terrassa –Jordi Ballart–, Sabadell –Juli Fernàndez–, Girona –Marta Madrenas– i Sant Cugat del Vallès –Mercè Conesa, que també és presidenta de la Diputació de Barcelona–. També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i bona part de l'executiu.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Les entitats del tercer sector també s'han assegut amb l'executiu.

stats