POLÍTICA
Política 02/04/2011

El Govern no apujarà impostos perquè "els catalans paguen més que ningú"

Duran i Lleida respon així a la carta del secretari d'Estat d'Hisenda, que alertava el conseller Mas-Colell que una retallada del 10% “no és suficient”. Puigcercós ha promès suport al Govern si decideix “plantar-se” davant Madrid

Redacció
2 min
Duran i Lleida, avui, a Breda / ACN

BarcelonaEl Govern no apujarà els impostos, i no ho farà perquè els catalans "paguen més que la resta i a sobre reben menys", ha dit avui el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. Després que s'hagi sabut que el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, ha enviat una carta al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en què suggereix que s'apugin els tributs que depenen del Govern per augmentar els ingressos i que s'apliquin retallades superiors al 10%. Duran ha recordat que el líder del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha negat en els últims dies que el govern espanyol volgués collar més la Generalitat. Segons el líder d'Unió, la carta d'Ocaña demostra que Nadal “ha enganyat una vegada més”. "No sé si el PSC avala el que diu el PSOE i si és així que ho diguin”, ha reblat Duran. La negativa del Govern ha rebut el suport del president d'ERC, Joan Puigcercós, que ha indicat que a Catalunya "no podem apujar impostos" i que Mas rebrà el suport dels republicans si decideix "plantar-se" davant l'executiu espanyol, "com té l'obligació de fer", i no complir amb les peticions d'Ocaña.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran i Lleida, que avui estava a Breda, ha respost així a la carta d'Ocaña. "No collarem més els ciutadans, creant encara més diferència entre el que paguem aquí i el que paguen a la resta d'Espanya", ha reblat el número dos de la federació. A Madrid, diu Duran, "li ha de quedar clar que el Govern no està disposat a fer pagar més els ciutadans de Catalunya". "Al revés", ha exclamat l'encarregat de les relacions del Govern amb l'executiu espanyol
, que ha afegit que quan la conjuntura econòmica ho permeti, el govern català abaixarà l'IRPF i el situarà on estava abans que el tripartit l'augmentés, i ha recordat que tal com va anunciar el president Mas es reformarà l'impost de successions.

Crítiques a la gestió del tripartit

Duran ha carregat contra la gestió tributària del tripartit i ha recordat que en els últims anys, l'executiu de Montilla va imposar el cèntim sanitari, va apujar l'impost de transmissions patrimonials i l'IRP,F i va mantenir l'impost de successions. El resultat segons Duran, és que a Catalunya "la gasolina ens costa més cara”, les transmissions patrimonials també són més cares que a la resta de l'Estat, es paga més IRPF, “cosa que afecta sobretot les classes mitjanes” i alhora hi ha “un impost de successions que està molt per sobre de la resta de comunitats".

El líder d'Unió ha insistit que CiU "no és responsable d'aquesta situació amb la qual s'ha trobat" i ha atribuït aquesta responsabilitat “als partits que durant set anys no han sabut administrar Catalunya i han estat incapaços de plantar cara al govern de l'Estat perquè contribuís a resoldre els problemes financers de la Generalitat". El dirigent de CiU ha reiterat, tot i així, la "voluntat de complir els objectius de reducció de dèficit públic" del Govern. "Continuarem ferms en la nostra posició i no farem una retallada superior al 10%", ha promès, "però passar del 3,9% que tenim ara al que se'ns exigeix és impossible”, ha conclòs Duran.

stats