CONSELL EXECUTIU
Política 27/03/2012

De Guindos a Mas: 'Hispabons' sí, pacte fiscal, ara no toca

El president de la Generalitat s'ha reunit durant 45 minuts amb el ministre d'Economia. Els 'hispabons' "podrien ser una realitat a l'estiu"

S. González / O. March
3 min
Mas i De Guindos reunits al Palau de la Generalitat

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit durant 45 minuts al Palau de la Generalitat amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Era la seva primera trobada des que tots dos van assumir els seus càrrecs corresponents. Aquesta reunió, segons ha explicat el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha sigut "protocol·lària" i s'ha basat en tres assumptes: la situació econòmica, la reforma del sistema financer i la possibilitat d'emetre 'hispabons' per part de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha traslladat a De Guindos el seu suport als anomenats 'hispabons', les emissions conjuntes de deute de l'Estat i les comunitats autònomes amb la garantia del tresor públic. La mesura permetria reduir els costos financers de la Generalitat. Els 'hispabons' "podrien ser una realitat a l'estiu", segons ha dit el ministre De Guindos en una entrevista a RAC1.

Ahir a la nit el ministre ja va sopar amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i va abordar la qüestió. "En aquests moments el problema fonamental que té la Generalitat des del punt de vista del finançament és la dificultat de liquiditat, i és aquí on posarem els esforços", ha assegurat De Guindos a RAC1.

I a això s'aferra el govern espanyol per deixar aparcat el pacte fiscal basat en el concert econòmic que vol promoure el govern de CiU i centrar-se en els 'hispabons', que podrien veure la llum al juny.

El ministeri d'Economia està buscant la fórmula per a la seva emissió. Primer cal definir l'aval que oferiria l'Estat en aquestes emissions, les garanties que tindria el deute, i també la seva denominació, els terminis de venciment o la rendibilitat. Els 'hispabons' permetrien harmonitzar les emissions de les diferents administracions públiques (i evitar, així, que hagin de pagar més que el que paga l'Estat). Fa mesos que diferents autonomies, liderades per Catalunya, els reclamen. L'emissió permetria estalviar uns 1.000 milions d'euros, segons estimacions del ministre d'Economia.

En l'entrevista a RAC1, De Guindos ha assegurat que els 'hispabons' obligarien les autonomies i l'administració de l'Estat a fer un càlcul previ de les seves necessitats d'emissió de deute públic per a un exercici.

Precisament, la Generalitat llançarà a l'abril una emissió de bons dirigits a particulars –la quarta d'aquest tipus– per captar 2.000 milions d'euros, que oferirà una rendibilitat del 4,5% als inversors que subscriguin bons a un any i un 5% anual als que adquireixin els bons a dos anys.

En la roda de premsa després de la reunió del consell executiu, Homs ha recordat que fa temps que des del Govern es denuncia que no té sentit que el preu que paga la Generalitat per endeutar-se sigui "molt superior" al que paga l'administració de l'Estat. "Com més aviat millor", ha afegit el portaveu quan li han preguntat pels 'hispabons', i ha assegurat que el Govern dóna suport a tot allò que "estigui en la línia de reduir costos financers a les comunitats autònomes".

Homs també ha assegurat que en la trobada Mas-De Guindos en cap moment s'ha plantejat la qüestió del pacte fiscal perquè, segons ha argumentat el portaveu, l'encarregat espanyol de negociar aquests assumptes és el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Aquest matí, en l'entrevista a RAC1, De Guindos ha deixat clar que el govern de Rajoy no vol ni tan sols negociar sobre el tema: "No hi ha pacte fiscal que solucioni els comptes de ningú: sortim de la crisi, tornem a generar llocs de treball i després ja en parlarem".

stats