Política 15/05/2012

El Govern culparà Madrid del nou pla de retallades de 1.500 milions

El Govern revelarà avui els detalls del nou pla de retallades per valor de 1.500 milions d'euros que li exigeix Madrid per assolir l'objectiu de dèficit. Artur Mas denunciarà els incompliments de Rajoy.

Roger Tugas
2 min
Cristóbal Montoro va realitzar una conferència convidat pel Cercle d'Economia que va presentar el seu president, Josep Piqué.

BARCELONA.El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà avui per explicar el nou pla d'ajust per retallar els prop de 1.500 milions d'euros que li exigeix Madrid, però també carregarà contra "els incompliments" de l'Estat que l'obliguen a noves retallades, a més de les previstes als pressupostos del 2012 per assolir un dèficit de l'1,5% del PIB. Totes les conselleries en resultaran afectades, però el president subratllarà que aquest cop els ajustos són imposats. L'executiu, de fet, mantindrà en el pla de reequilibri de manera dissimulada els 211 milions de la disposició addicional tercera del 2009 que l'Estat deu a Catalunya. Tot i això, el Govern no preveu que li puguin rebutjar un pla que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir ahir que espera "complet, fiable, creïble i realista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim els ulls de tot Europa i dels mercats a sobre perquè el dubte és la capacitat d'equilibrar els comptes autonòmics i dels ens locals", va afirmar ahir Montoro, en una conferència del Cercle d'Economia a Barcelona. Ho va dir tres dies abans del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous, en què les comunitats defensaran els seus plans d'ajust per complir les noves exigències de dèficit. Montoro va posar els comptes autonòmics al mateix nivell que el sistema bancari com a clau per generar confiança a Europa i va exigir a totes les administracions redoblar el compromís amb l'austeritat. Ahir seguien obertes les negociacions entre el ministeri i la Generalitat, però Montoro va avançar que "la privatització de determinats serveis" és una de les vies que estan treballant.

Tanmateix, el Govern va explicar a l'ARA que les privatitzacions que plantegen "només són en l'àmbit de les infraestructures" i podrien incloure empreses que ja havien avançat que vendrien o que ho estudiaven, com Tabasa, ICF Equipaments i Aigües Ter Llobregat.

El ministre va insistir ahir que qui no compleixi serà intervingut. La situació d'interinitat del govern d'Astúries col·loca aquesta comunitat en el punt de mira, i el seu executiu, pendent de renovar-se després dels comicis del 25-M, manté una picabaralla amb el govern estatal.

Montoro no veu cap "sortida de la crisi no protagonitzada per Catalunya" i va tornar a defensar que no qüestiona l'estat autonòmic, però vol evitar que comporti "malbarataments i duplicitat competencial". Per mimar els empresaris de l'auditori, va afirmar també que reformes com la laboral s'han fet per impulsar l'esperit emprenedor català.

I les reformes seguiran. Abans de l'estiu, el ministre vol haver delimitat els "àmbits de competència" d'ens locals i diputacions i elaborarà una nova via perquè els 2.000 municipis que no van poder-se acollir a les ajudes per pagar a proveïdors també tinguin dret a crèdits.

stats