LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 23/02/2011

El Govern demanarà a l'Estat que reprengui la publicació de les balances fiscals

El conseller d'Economia veu convenient que les dades tinguin "caràcter d'oficialitat"

Acn
1 min

BARCELONAEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, demanarà al govern espanyol que torni a publicar les balances fiscals com ja va fer l'any 2008. Tot i que no ha concretat de quina manera farà la petició a l'executiu de Zapatero, Mas-Colell creu "necessari" que es reprengui la publicació de les dades. "De dades en tenim moltes i de càlculs tots en fem i els podem fer", però segons el conseller "convé que les dades tinguin algun caràcter d'oficialitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Mas-Colell ha assenyalat que les balances fiscals no només convenen de cara als ciutadans de Catalunya sinó també i "particularment" de cara als ciutadans de la resta de l'Estat. El 15 de juliol del 2008 el govern espanyol va publicar per primera vegada les balances fiscals corresponents al 2005. D'aquesta manera, es va complir el compromís del mateix president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en el debat d'investidura del 8 de març del 2008. Però el govern espanyol no ha tornat a publicar mai més aquestes dades que llavors va elaborar l'Institut d'Estudis Fiscals (IEF).

Ara, enmig d'una negociació entre el Govern i l'executiu de Zapatero sobre el pla d'estabilitat perquè la Generalitat es pugui continuar endeutant, el conseller d'Economia creu que és un bon moment perquè el govern espanyol reprengui la publicació de les balances fiscals.

Mas-Colell ha afegit que en les estimacions que es facin s'han de fer tenint "molt en compte" les circumstàncies del cicle econòmic. Segons fonts d'Economia, perquè les dades siguin fiables caldria que es publiquessin les balances fiscals tenint en compte un període llarg de temps, ja que si només es fan públiques les dades d'un any concret podrien estar molt condicionades per la situació econòmica.

stats