PROCÉS SOBIRANISTA
Política 19/09/2016

El Govern preveu doblar el 2017 el pressupost de la Hisenda pròpia

L’increment es deu a les noves oficines, a l’ampliació de personal i als honoraris dels registradors

Núria Orriols
2 min
El Govern preveu doblar el 2017 el pressupost de la Hisenda pròpia

BarcelonaLa Hisenda pròpia enfila un any clau per al seu desplegament: augmentarà de 4 a 19 les oficines de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i té previst assumir totes les competències autonòmiques en matèria de recaptació executiva i gestió directa de tots els impostos cedits. Per fer-ho, però, és clau que hi hagi nous pressupostos. Fonts del departament d’Economia van avançar a l’ARA que els comptes del 2017 preveuen doblar la partida de la Hisenda pròpia i passar dels 43 milions d’euros el 2015 a uns 93 milions. Aquesta és la xifra aprovada per l’ATC que ha de validar el Govern i més tard el Parlament, si JxSí assoleix un acord amb la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les fonts consultades, aquest increment es deu a l’ampliació de personal previst i a l’obertura de les noves delegacions territorials -fora de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona-. Per assumir el nou personal es preveuen uns 36 milions d’euros de despesa, un increment de 13 milions respecte al 2015. Pel que fa a l’impuls de les noves oficines, la inversió serà de 6 milions.

L’increment del pressupost, però, també es deu a un canvi en la manera de reflectir al pressupost la feina de les oficines liquidadores dels registradors de la propietat, que s’encarreguen de recaptar els impostos cedits (l’impost de transmissions patrimonials i els actes jurídics documentats i l’impost sobre successions i donacions) fora de les capitals de província en lloc de l’ATC. Fins ara aquesta funció -valorada en un cost de 27,5 milions d’euros l’any 2016- es registrava com una falta d’ingressos en el balanç, però a partir d’ara s’incorpora al pressupost com a despesa. Com a conseqüència d’això, es preveu augmentar la partida de “despeses corrents en béns i serveis” de l’ATC dels 19,40 milions als 52,8 que correspondran al cost de pagar als registradors la feina del segon semestre del 2016 i el primer del 2017.

Incorporació de funcionaris

L’objectiu d’Economia, però, és assumir tota la recaptació dels impostos cedits i té previst acabar el conveni de la Generalitat amb els registradors el segon semestre del 2017. Aquest pas serà clau no només per assumir més competències sinó per complir amb les previsions de personal: el Govern vol incorporar els 277 empleats que ara s’encarreguen de gestionar els impostos a les oficines dels registradors de la propietat. L’operació no estarà absent de polèmica: la llei impedeix incorporar directament personal en el cos de funció pública de la Generalitat sense haver superat unes oposicions. Per això, per mantenir la feina, aquests treballadors hauran de superar un concurs públic.

L’ATC també pretén assumir tota la recaptació executiva (el cobrament de tots els deutes amb l’administració) que ara externalitzava a l’Estat per un cost de 9,5 milions. S’acabaran gestionant un volum de 850.000 deutes de les diputacions, els ajuntaments (com Barcelona), els consells comarcals i el Servei Català de Trànsit. Segons els càlculs d’Economia, assumir totes les competències permetrà estalviar 17,7milions els pròxims anys i passar de recaptar directament 1.242 milions per any a recaptar-ne 2.306. Una xifra encara minsa si és té en compte que, d’acord amb els informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Catalunya necessitaria uns 4.500 milions d’euros mensuals per finançar els primers mesos de la independència.

stats