Política 30/06/2015

Un informe del Govern alerta d'una "ofensiva premeditada" de l'Estat que bloqueja la recuperació

La portaveu de l'executiu, Neus Munté, diu que la informació aplegada pel Govern permet concloure que l'ofensiva del govern espanyol té "impacte" directe en el benestar de la ciutadania. Xifra en 3.967 milions el deute de l'Estat a Catalunya

M.colomer
2 min

BarcelonaAlarma del Govern davant una "ofensiva premeditada" del govern espanyol contra Catalunya. El consell executiu de la Generalitat ha analitzat aquest dimarts l'informe titulat 'Crònica d'una ofensiva premeditada' que detalla al llarg d'un centenar de planes totes i cadascuna de les mesures preses pel govern espanyol que demostren, segons ha dit la portaveu del Govern, Neus Munté, la "manca de voluntat de diàleg" de l'Estat, l'"ofec" econòmic a què sotmet Catalunya i l'activitat normativa clarament recentralitzadora i els embats en matèria identitària i de llengua. "L'informe busca aprofundir en el diagnòstic sobre les causes estructurals que dificulten les mesures de millora del benestar i de competitivitat del país i la defensa de la identitat i l'autogovern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot plegat, un seguit de mesures que fan que el Govern alerti en aquest memorial de greuges que l'acció recentralitzadora de l'executiu espanyol té una "incidència molt notable sobre el benestar de les persones". Ha enumerat, per exemple, els 19 recursos d'inconstitucionalitat que ha interposat el govern espanyol contra mesures preses pel Govern per pal·liar la caiguda dels ingressos i l'efecte del dèficit fiscal, que xifren en el 8% anual els últims 25 anys. També xifra en 3.967 milions d'euros el deute de l'Estat amb Catalunya en concepte de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que fixa que l'Estat invertirà en infraestructures a Catalunya l'equivalent a l'aportació catalana al PIB espanyol.

Difusió exterior

El Govern difondrà ara aquest informe, que ha coordinat l'àrea de Presidència del Govern, comandada per Francesc Homs, a totes les administracions locals, unes de les més "afectades" per la "persecució" del govern espanyol, però també a l'exterior, especialment a Europa. L'executiu pretén d'aquesta manera fer un exercici pràctic de "pedagogia" per conscienciar de la situació crítica de l'autogovern català, també amb les negatives reiterades a les ofertes de diàleg llançades per la Generalitat, començant per l'últim Estatut, continuant pel pacte fiscal i acabant pel dret a decidir.

Malgrat el que la portaveu del Govern ha considerat una autèntica "persecució jurídica" de l'autogovern català, l'executiu manté intacta la voluntat de diàleg, diu, que ha caracteritzat històricament el catalanisme polític. Ha recordat com, de fet, el Govern ha fet reiterades crides a convocar les comissions bilaterals Estat-Generalitat i ha rebut sempre un cop de porta de l'Estat.

El conseller Francesc Homs demanarà la compareixença al Parlament per presentar i detallar el contingut d'aquest memorial de greuges, actualitzat fins divendres passat.

stats