PACTE FISCAL
Política 06/07/2012

El Govern lliura a l'Estat els diners dels insubmisos fiscals

El Govern evita per ara el xoc institucional i ha lliurat a l'Estat els impostos dels insubmisos fiscals. Artur Mas vol negociar amb calma el pacte fiscal i segueix buscant fórmules per sumar-hi el PSC.

S. González / O. March
3 min
UNS EMPRESARIS DISPOSATS A TIRAR PEL DRET Al mes d'abril una vintena d'empresaris agrupats a la plataforma Diem Prou! van abonar l'IVA i l'IRPF corresponents  al primer trimestre de l'any a l'Agència Tributària de Catalunya. Ara tornaran a fer el mateix amb els impostos del segon trimestre i, davant la immobilitat del Govern, no descarten constituir-se com a partit polític.

BARCELONA.Els impostos dels insubmisos fiscals han tingut una efímera vida al calaix de la Generalitat. Els 6.000 euros que una vintena de contribuents van abonar pel seu compte a l'Agència Tributària de Catalunya són ja a la butxaca de l'Estat per decisió del Govern. Això posa de manifest que la Hisenda pròpia proposada per Artur Mas haurà d'esperar com a mínim que la proposta catalana de pacte fiscal fracassi a Madrid. El govern de CiU no està, en plena recta final de la negociació amb l'oposició, disposat a donar empara als insubmisos i enfrontar-se a Rajoy per això.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa que van posar en marxa els empresaris Maria Casademunt i Andreu Bartolomé de pagar l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya no troba, per ara, la complicitat de l'executiu català. Els insubmisos van deixar en mans de la Generalitat la decisió de transferir els diners a l'Estat i, segons han explicat fonts del departament d'Economia a l'ARA, un cop els insubmisos van abonar els seus impostos trimestrals a l'abril es va informar la Hisenda espanyola que se'ls havia lliurat aquests impostos. "Avisem de tots els documents que registrem", argumenten al departament d'Andreu Mas-Colell.

A partir de la notificació, la Hisenda espanyola en va exigir el pagament i, com que "ella és la que mana", l'administració catalana ho va transferir escudant-se en l'imperatiu legal. El fisc espanyol, fugint també de l'enfrontament, va considerar tot plegat com "un error" dels contribuents, perquè va constatar la seva "voluntat de pagar". Aquesta és, precisament, l'escletxa que lliura els insubmisos de ser penalitzats. "Hem de protegir el ciutadà, perquè si no podria ser perseguit per Hisenda, a qui no li constaria el pagament", justifica la conselleria. Sigui com sigui, el tancament de caixes que fa un any va posar damunt la taula Òmnium Cultural és una quimera si no és el Govern qui el lidera.

Un segon intent

"No ens han comunicat res", explicava ahir Bartolomé, que va afegir: "És cert que si la Generalitat no és capaç ni de recaptar els impostos era difícil pensar que els retindria". La plataforma Diem Prou!, que agrupa els insubmisos, no es dóna per vençuda i divendres de la setmana que ve tornarà a lliurar l'IVA i l'IRPF del segon trimestre de l'any a la seu de l'Agència Tributària de Catalunya a Tarragona. "Allà explicarem com donarem forma al nostre objectiu un cop hem constatat que no hi ha una resposta del Govern per encapçalar-lo", va advertir Bartolomé, que no descarta que la plataforma es constitueixi en un partit.

El Govern denuncia els impagaments de l'Estat, però no vol protagonitzar per ara cap gest de força que tensioni les relacions. Mentrestant, CiU segueix buscant fórmules per sumar el PSC al consens pel nou model de finançament. "Farem que la votació del pacte fiscal sigui separada i, d'aquesta manera, els socialistes es podran posicionar a favor de determinats aspectes del model i no fer-ho en d'altres", assegurava ahir un dirigent nacionalista. Segons fonts parlamentàries, la votació trossejada tindria tres apartats. La primera serviria per ratificar les conclusions del concert econòmic -que van ser aprovades al novembre amb els vots de CiU, ERC i ICV-, la segona facultaria el Govern per negociar un nou finançament -denunciant la situació de dèficit fiscal- i la tercera dibuixaria les parets mestres del model.

Aquesta fórmula trossejada és la que l'executiu ha apuntat en diversos contactes que s'han mantingut amb la resta de partits. Segons fonts del PSC, però, encara no hi ha una "metodologia acordada" sobre el funcionament del ple del 25 de juliol, en què es donarà llum verda al pacte fiscal. "Notem un canvi d'actitud en CiU, però segueixen segrestats per les posicions maximalistes que s'han fixat", asseguraven ahir fonts socialistes. Els nacionalistes es mantenen ferms en la Hisenda pròpia i en la singularització catalana dins la Lofca, i això xoca amb les posicions del PSC.

Fragmentació infructuosa

Així doncs, la fragmentació de la votació no sembla que sigui la panacea per aconseguir un acord unitari a l'entorn del nou model. El PP, segons va refermar ahir Alícia Sánchez-Camacho, té la intenció d'abstenir-se, però el PSC no compartirà mai la posició maximalista de CiU en referència a les parets mestres del model, que serà la votació rellevant. És a dir: si en el tercer bloc de votacions hi apareix l'Agència Tributària catalana en el sentit estricte que vol el Govern, els socialistes mai hi donaran suport. En certa manera, tot segueix igual. I res fa pensar que de la cimera de dijous que ve en sortiran acords.

stats