Política 01/10/2017

Els ciutadans podran votar en qualsevol col·legi electoral

El Govern també permet votar sense sobre i amb paperetes impreses a casa

Gerard Pruna
3 min
Dos nens miren la pissarra informativa d'activitats a l'Escola Salarich de Vic, el dia abans de l'1-O

BarcelonaMilers de persones han dormit aquesta nit en algun dels 2.300 col·legis electorals per intentar impedir que els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil els precintin a primera hora del matí. El Govern és conscient de la possibilitat que s'acabin bloquejant alguns d'aquests punts de votació i ha trobat una alternativa per evitar que hi hagi ciutadans que es quedin sense poder exercir el seu dret de vot. El portaveu del Govern, Jordi Turull, els ciutadans podran votar en qualsevol dels col·legis oberts, encara que no sigui el que tenien assignat. El cens, doncs, serà universal a tot Catalunya i no estarà distribuït per meses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses fonts consultades per l'ARA expliquen que no serà possible votar dues vegades, perquè el sistema informàtic detectarà si ja s'havia votat prèviament i impedirà que la mateixa persona ho torni a fer. D'aquesta manera, l'executiu aconsegueix, d'una banda, superar el previsible bloqueig policial en alguns col·legis electorals, i, de l'altra, que ningú tingui problemes per saber on ha de votar -ho podrà fer a tot arreu-, tenint en compte que els ciutadans no han rebut les targetes censals.

El 9-N ja es va fer servir un mètode similar. Els ciutadans van poder votar en qualsevol dels col·legis electorals. A diferència d'aquest cop -en què el cens ja està creat-, aleshores el cens es va anar creant a mesura que es votava.

En tot cas, el Govern recomana a tothom que vagi al col·legi electoral que tenia assignat i, si no pot votar allà, que segueixi les indicacions que li faran arribar els voluntaris per desplaçar-se a un altre punt de votació. De fet, la variabilitat dels col·legis electorals ha sigut molt gran en les últimes hores. A l'Hospitalet, per exemple, han caigut una desena dels col·legis previstos inicialment, i a la llista s'hi han acabat sumant, entre altres, set centres d'atenció primària (CAP). També a Sabadell s'han hagut de canviar una desena dels espais previstos. Arreu de Catalunya hi ha hagut canvis, especialment per la negativa d'alguns directors i responsables dels equipaments a cedir les claus.

Sense sobre i amb paperetes impreses a casa

En roda de premsa, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha explicat que "mentre hi hagi un col·legi obert" a Catalunya tothom podrà votar. El Govern també ha anunciat que es podrà votar sense sobres i que totes les paperetes -tant les oficials que hi hagi als col·legis com les que s'hagin imprès a casa- seran vàlides.

Tot i que s'ha remès a la roda de premsa que es farà cap a les 10 del matí per analitzar com ha anat l'obertura de col·legis, Turull ha reconegut que hores d'ara el Govern ja sap que alguns dels centres de votació previstos no podran obrir. Per això, amb aquest sistema de cens universal serà possible que "tothom pugui votar mentre hi hagi un col·legi obert".

Pel que fa a les paperetes, el Govern ha anunciat que preveu que n'hi hagi d'oficials a tots els punts de votació, però que en previsió que en puguin faltar en algun moment del dia s'acceptarà que la gent pugui portar la papereta impresa des de casa amb la mida oficial i que es pot descarregar des de la web del referèndum.

A més, davant la dificultat per tenir sobres a tot arreu, també es podrà votar sense sobre. Segons Turull i Romeva, el fet que l'urna sigui translúcida permet preservar el secret del vot.

Referèndum amb "garanties" malgrat "drons i helicòpters"

A menys d'una hora de l'obertura dels col·legis electorals, Turull ha assegurat que el Govern està en condicions d'afirmar que es podrà celebrar, no de la manera que el Govern volia, però sí amb garanties, el referèndum d'autodeterminació de Catalunya, una fita que ha celebrat tenint en compte el setge de l'Estat als preparatius, que ahir van viure un últim episodi amb l'entrada de la Guàrdia Civil al CTTI.

Turull ha celebrat que malgrat el tancament de webs, els intents de tombar la pàgina que incloïa els punts de votació i la vigilància amb "drons i helicòpters" es pugui fer el referèndum. "Tot i aquest estat d'excepció, a cada problema una solució", ha insistit.

stats