Política 20/12/2011

El Govern aprovarà uns pressupostos per augmentar els ingressos més que no pas noves retallades

La partida d'interessos és una de les dues que més pugen i arriba als 1.994 milions d'euros, un augment de més de 500 respecte als anteriors comptes de la Generalitat

Acn
3 min

BarcelonaEl Govern aprovarà aquest dimarts uns pressupostos que incidiran més en l'augment dels ingressos que en la retallada social. Aquests comptes completen un pla de dos anys elaborat per l'executiu d'Artur Mas per tal d'equilibrar les finances públiques i, per tant, compliran amb l'objectiu de dèficit de l'1,3 del PIB que marca Brussel·les. L'ajust vindrà més pel capítol dels ingressos, amb un increment de taxes i una rebaixa salarial per als treballadors públics, que no pas en l'àmbit de la despesa social. La retallada del 2012, així, serà inferior al 10%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la retallada del 10% dels primers pressupostos del Govern d'Artur Mas, i només sis mesos després, aquest dimarts s'aprovaran els comptes per al 2012 amb una reducció inferior de la despesa respecte a l'any passat, ja que l'executiu ha apostat aquesta vegada per incrementar els ingressos. En boca del mateix Mas, amb les retallades que es van fer aquest any, "s'ha tocat fons, s'ha tocat os", i continuar en aquesta línia significaria posar en perill l'estat del benestar.

Aigua, universitat i benzina més cares

L'alternativa passa per un paquet de mesures que ja va anunciar el president de la Generalitat només dos dies després de les eleccions generals, la qual cosa va provocar les crítiques de l'oposició pel moment escollit per fer l'anunci. Per augmentar els ingressos del Govern, Mas va enumerar una sèrie d'iniciatives que passen per augmentar el cànon de l'aigua, incrementar les taxes universitàries i els títols de transport, doblar el cèntim sanitari del preu de la benzina, introduir un tiquet moderador en les receptes de medicaments i vendre actius. El que ha aixecat més polseguera, però, és la rebaixa salarial dels treballadors públics, que suposarà un estalvi de 625 milions d'euros.

Entre una cosa i l'altra, el Govern preveu sumar uns 1.000 milions d'euros. Aquest augment d'ingressos servirà per compensar una retallada de la despesa menor que la del 10% que es va aplicar en els pressupostos del 2011. De fet, des d'Economia se situa el percentatge de disminució en més de la meitat de l'ajust del 2011. Els departaments menys retallats continuaran sent els socials: Benestar, Salut i Ensenyament. Cal recordar que l'any passat van patir un ajust del 10%, el 6,5% i el 7,4%, respectivament.

Boi va prometre aturar retallades

El mateix conseller de Salut, Boi Ruiz, ja va anunciar que no hi hauria més retallades en l'àmbit assistencial o en el de l'atenció al pacient, la qual cosa pressuposa que l'ajust es produirà en les estructures.

Les dues partides que més pujaran en aquests pressupostos seran la d'interessos i la que serveix per pagar les obres ja acabades i planificades a molts anys vista. En aquest primer cas, es passarà de 1.448 milions d'euros l'any 2011 a 1.994 milions d'euros, un increment de més de 500 milions.

Mas-Colell porta els pressupostos al Parlament abans d'acabar l'any, tal com s'hi va comprometre el president Mas, però l'aprovació final pot acabar sent a finals de febrer, cosa que obliga a prorrogar els comptes de l'any passat una altra vegada. El Govern justifica el retard per les incerteses, diu, que té respecte als ingressos, bàsicament pel canvi d'executiu espanyol, que encara ha d'explicar els seus plans. El primer que vol aclarir la Generalitat, per exemple, és si podrà comptar amb els 759 milions d'euros per tancar el pressupost de l'any 2011.

Els partits van intentar forçar el Govern a portar els comptes al Parlament abans del 14 d'octubre, tal com obliga la llei, i fins i tot van aprovar una resolució durant el debat de política general. L'executiu, però, va esgrimir que no tenia tota la informació necessària per fer els comptes, va negar que ho estigués ajornant per la proximitat de les eleccions generals i va recordar que cap govern ha presentat a temps els pressupostos.

stats