NOU MODEL DE FINANÇAMENT
Política 05/09/2012

El Govern activa el seguiment del pacte fiscal amb ICV i ERC

El grup de treball del pacte fiscal s'estrena divendres. El Govern rebutja incloure-hi els partits que no van votar a favor de tot el model. CiU, per la seva banda, treballa per establir ponts amb el PSC i el PP.

Marc Toro
3 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs, ahir en roda de premsa després de la reunió setmanal del consell executiu al Palau de la Generalitat.

BARCELONA.Dit i fet. Després que el 25 de juliol el Parlament aprovés per majoria el pacte fiscal, el Govern ja ha fixat la data per començar a dissenyar el full de ruta a seguir en les negociacions del nou model de finançament amb Madrid. Artur Mas intentarà obrir la negociació formal amb Mariano Rajoy el dia 20, però divendres, 7 de setembre, ja es constituirà la comissió de seguiment del pacte fiscal, formada per l'executiu i pels tres partits que van donar suport íntegre al model que ambiciona Catalunya: CiU, ICV-EUiA i ERC. Així ho va anunciar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va recordar que es tracta d'un grup de treball "amb capacitat decisòria", tal com fixa la resolució aprovada en seu parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fent referència a aquest document, Homs va assegurar que el Govern seria inflexible amb els partits que no haguessin votat favorablement a la totalitat del pacte fiscal i va deixar clar que no hi serien. No obstant això, el portaveu no va descartar la possibilitat que el PSC i el PP hi puguin participar i tenir informació des de fora en el procés negociador, de la mateixa manera que la resolució preveu en el cas d'entitats de la societat civil.

Força negociadora

El Govern té clar que com més suports aconsegueixi per anar a Madrid més garanties d'èxit tindrà. En aquest sentit, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, ja va plantejar dilluns la idea d'incorporar d'alguna manera el PSC i el PP al procés de negociació. De fet, el grup parlamentari de CiU treballa per materialitzar un procés paral·lel de negociació amb socialistes i populars. Pujol ja ha remès una carta als líders dels dos partits, Pere Navarro i Alícia Sánchez-Camacho, per oferir-los vies formals d'interlocució.

La carta insta els dos partits a reunir-se amb CiU "per tal d'explorar, i si escau acordar, les possibles vies de seguiment i acords en relació al contingut i al procés de negociació amb el govern de l'estat en relació a la proposta del pacte fiscal". El portaveu al Parlament de la federació, Jordi Turull, va demanar ahir als partits que acceptessin la proposta en considerar que "com més força política negociadora hi hagi a Catalunya, millor".

Tot i que a hores d'ara ni socialistes ni populars han donat resposta a la proposta, el PSC ja ha deixat clar que no en té prou i que només quedarà satisfet si pot formar part del grup de treball malgrat el que diu l'acord del Parlament. El cap de l'oposició i líder del grup parlamentari socialista, Xavier Sabaté, va opinar que l'executiu "no pot anar rebre Rajoy amb un suport menor del que va sorgir de l'Estatut del 2006". Per aquest motiu, Sabaté va lamentar que es vulgui "prescindir d'un grup parlamentari que ha prestat el seu suport en el 85% del contingut" del pacte fiscal, una actitud que va titllar de "sectarisme per part del govern de Mas".

ICV és l'única formació que mostra un suport explícit a la incorporació dels socialistes a la comissió de seguiment. El líder ecosocialista, Joan Herrera, va fer el primer pas aquest diumenge en demanar al Govern la inclusió formal del PSC.

ICV vol el PSC però no el PP

I ahir la portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA , Dolors Camats, va considerar que una taula amb tots els socialistes seria "interessant i positiva" per tal de maximitzar el consens i la "unitat". Camats va deixar clar, però, que no acceptarien la inclusió del PP al grup de treball: "Ja ens els trobarem a l'altra banda".

stats