LES FINANCES CATALANES
Política 29/04/2012

El Govern seguirà ajustant plantilla pública

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir que al llarg dels pròxims anys seguiran produint-se noves retallades en les plantilles de funcionaris. "No podem agafar més gent", assegura.

Sara González
3 min
El Govern seguirà ajustant plantilla pública

BARCELONAEl Govern segueix mirant de fer encaixos en la plantilla de treballadors públics a l'hora d'ajustar la despesa. "Ha arribat un punt en què les administracions no poden gastar més agafant més gent", va advertir ahir el president de la Generalitat, Artur Mas. I és que davant les urgents necessitats de quadrar el dèficit exigit per Brussel·les i de frenar la sagnia de despesa, Mas va advertir que en els pròxims anys seguiran sent necessaris "alguns" nous ajustos a les plantilles de funcionaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La recessió econòmica, sense precedents, que es viu a tot Europa ha de servir a Catalunya, segons Mas, per posar "punt final" a totes les pràctiques i despeses que han provocat la situació. "Hem de saber el que no funciona i d'ara endavant intentar millorar", va insistir. De fet, la reducció d'una administració pública que el Govern considera sobredimensionada i el reajust de la seva plantilla són objectius que el govern de CiU arrossega des de principis de la legislatura.

La resposta: teixit productiu

Pel president, amb una administració que ja no pot contractar ningú més, el camí de la recuperació econòmica i de la reducció d'un atur que no deixa d'anar a l'alça és al teixit empresarial de la petita i mitjana empresa. "El teixit productiu és l'única resposta", va afirmar Mas durant la visita a una empresa a la Vall d'en Bas, i va insistir que la clau per sortir-se'n està a "invertir, innovar i exportar".

De fet, Mas, que va recordar que la indústria catalana es diferencia de la resta pel seu caràcter "competitiu i exportador", no va dubtar a recuperar un antic lema de l'expresident Jordi Pujol: "La feina ben feta no té fronteres i la feina mal feta no té futur". La prova de la veracitat d'aquest lema és, segons el president, el fet que tot i que hi hagi empreses que hagin tancat les seves portes durant la crisi, encara n'hi ha moltes altres que es mantenen.

De fet, una de les prioritats del seu mandat ha estat el tracte directe amb empreses, tant petites i mitjanes com multinacionals. Ja n'ha fet més d'un centenar des que va estrenar mandat seguint la línia que va marcar en el seu discurs d'investidura. Allà va prometre que seria un president business friendly i que bona part de les seves activitats es concentrarien a teixir complicitats amb les empreses al mateix temps que se cercaven noves inversions externes.

Pla d'ajust a l'horitzó

Les declaracions de Mas arriben en un moment en què la Generalitat ha de presentar un pla d'ajust al govern espanyol que se situa a l'entorn dels 1.500 milions d'euros. En públic, fins ara, els membres del Govern no han volgut transcendir cap detall sobre aquesta nova retallada. L'executiu és reticent a aplicar noves taxes i al llarg de la setmana s'ha insistit, en privat, que l'ajust arribarà per la via de la despesa. Però mai s'ha fet cap afirmació categòrica perquè el context és molt complicat i la Generalitat necessita trobar recursos de tot arreu. Això obre la porta, per exemple, a privatitzacions d'empreses públiques i a l'acomiadament de treballadors, com ahir va deixar entreveure el president.

El Govern, al llarg de la legislatura, ja ha retallat el sou dels funcionaris per mirar de complir amb els objectius de dèficit, que Madrid ha fixat en l'1,5% per a aquest 2012. Els sindicats han denunciat que durant aquest any la retribució dels funcionaris ja s'ha reduït, almenys de manera indirecta, un 4%. La retallada pot arribar al 5% en funció de la situació econòmica.

stats