LA BATALLA FISCAL
Política 29/03/2011

El govern espanyol publicarà les balances fiscals del 2009 a la tardor

ERC arrenca aquest compromís del PSOE, al que més tard s'hi ha sumat també CiU. A més, també es compromet a publicar-les periòdicament com a mínim cada tres anys. El PP s'ha abstingut.

Acn
3 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; }

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Congrés ha aprovat aquest dimarts la moció d'ERC pactada amb el PSOE i CiU que insta el govern espanyol a publicar les balances fiscals corresponents a l'exercici del 2009, el primer any d'aplicació del nou model de finançament. La moció ha arribat al Congrés després que la setmana passada el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, afirmés en una resposta al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que l'executiu espanyol estava disposat a publicar les balances fiscals tan bon punt es liquidi el primer exercici d'aplicació del nou model.

Això és al mes de juny, moment en què el Ministeri d'Economia ja disposarà de totes les dades de l'exercici 2009 en què el sistema va entrar en vigor de manera parcial gràcies al fet que l'acord assolit entre el Govern i l'Estat tenia caràcter retroactiu. La moció s'ha aprovat gràcies als vots del PSOE i amb el vot en contra només de la diputada d'UPyD Rosa Díez, però també amb l'abstenció del grup del PP que obre la porta d'aquesta manera a complir amb la periodicitat de tres anys si accedeiux al govern espanyol.

Ridao: "És un acord històric que posa punt i final a l'opacitat"

El portaveu d'ERC al Congrés ha celebrat que es faci aquest "exercici de transparència" i ha afirmat que la moció d'aquest dimarts és "històrica" perquè "posa punt i final a l'opacitat" en una qüestió com les balances fiscals. Segons Ridao, la publicitat de les balances fiscals és "el millor antídot contra els suposats greuges i contra els discursos demagògics sobre privilegis i insolidaritat".

Sánchez Llibre: "Celebrem que es publiquin amb normalitat"

Un criteri compartit pel portaveu econòmic de CiU, Josep Sánchez Llibre, que també ha destacat la necessitat que les balances fiscals es publiquin "amb normalitat" i ha apuntat que la seva formació es "congratula" d'un acord que permet posar de manifest els dèficits fiscals de Catalunya. No obstant això, Sánchez Llibre ha afirmat que Catalunya no podrà mantenir el dèficit fiscal del 9% en el futur si no es canvia el sistema i s'opta per fer realitat el pacte fiscal.

Colldeforns: "És una moció constructiva que planteja acords en positiu"

La diputada del PSC Montserrat Colldeforns també ha afirmat que aquesta és una "moció constructiva" que planteja "acords en positiu" i que és conseqüent amb el model de finançament vigent, que "és el millor que hi ha hagut mai a Espanya" perquè "per primera vegada fa realitat el principi d'equitat horitzontal" entre els territoris. Colldeforns ha afirmat que els socialistes han donat suport al text perquè comparteixen l'objectiu de transparència que implica la publicació de les balances.

PP: "Les balances fiscals són discutibles"

El diputat del PP Baudilio Tomé, per contra, ha assegurat que els resultats de les balances fiscals és "discutible" i que "no hi ha relació entre els seus resultats i el saldo fiscal dels territoris". Segons els populars, l'objectiu dels republicans només és que Catalunya redueixi la seva "contribució a la solidaritat", un fet inassumible perquè les balances fiscals "no formen part del model de finançament" sinó que són un instrument merament "acadèmic" i s'utilitzen només per "mesurar" ingressos i despeses dels territoris.

L'Estat ha de complir "tots els compromisos del finançament"

El text que s'ha aprovat també reclama al govern espanyol el compliment de "tots els compromisos derivats del vigent acord de finançament autonòmic" així com "dels objectius d'inversió previstos als pressupostos generals de l'Estat d'acord a la disposició addicional Tercera de l'Estatut", i "en particular als relatius a la liquidació dels anys ja vençuts" d'acord a la metodologia acordada pel grup de treball establert entre el Ministeri d'Economia i el Departament d'Economia de la Generalitat.

També a "garantir i quantificar el compliment del principi de lleialtat institucional a les polítiques estatals amb incidència al pressupost de la Generalitat", és a dir, a no legislar i carregar a les arques de la Generalitat el resultat de les seves polítiques. Un últim punt de la moció estableix que el govern espanyol complirà de forma "íntegra" les mesures de l'acord de racionalització del sector públic empresarial aprovades al Consell de Ministres del 30 d'abril del 2010 amb la finalitat "d'augmentar la seva eficiència i reduir la despesa pública que comporta".

stats