Política 18/08/2015

De Guindos aprofita el debat sobre el rescat grec per carregar contra els "miratges" dels populismes

El ministre d'Economia diu que els populismes "només deixen promeses incomplertes, frustració i descontentament social"

Europa Press
3 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, durant el debat al Congrés sobre l'aportació d'Espanya al tercer rescat grec / EFE

MadridEl ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha acusat aquest dimarts el govern de Syriza a Grècia d'haver portat el país a una situació límit, que requereix ara un tercer rescat europeu, en plantar cara a les polítiques d'austeritat de la UE, i ha avisat que "els populismes acaben generant només miratges". "Només deixen promeses incomplertes, frustració i descontentament social", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la seva compareixença en el ple del Congrés, en el qual es debat l'aportació d'Espanya a aquest tercer rescat grec, ha recalcat que "les polítiques irresponsables tenen un cost", i ha precisat que el govern d'Alexis Tsipras ha generat que Grècia necessiti ara un suport financer més gran del que necessitava abans del seu ascens i amb unes condicions més estrictes.

Així doncs, ha assegurat que "no hi ha dreceres a la UE i només hi ha polítiques fiscalment responsables", tal com han fet, segons ha dit, Irlanda, Portugal i Espanya per tornar al camí de creixement i creació d'ocupació.

Malgrat aquestes crítiques, Guindos ha dit que Espanya "ha demostrat solidaritat amb el país grec en els últims sis anys", en què, si s'aprova aquest nou tram d'ajuda, que preveu una aportació espanyola d'uns 10.150 milions d'euros, s'haurien disposat per a Grècia uns 34.000 milions d'euros. "Aquest govern sempre ha estat solidari amb Grècia, favorable al tercer programa de rescat i a la seva permanència en l'euro", ha afegit el ministre d'Economia.

Per demanar el vot favorable de l'oposició a aquest nou suport, el ministre d'Economia ha assegurat que les noves ajudes econòmiques a Grècia estan supeditades a unes condicions "ambicioses", que seran objecte d'una "estricta supervisió per part de les institucions".

El camí cap a l'acord

D'altra banda, Guindos ha donat valor al fet d'arribar a l'acord a la UE per un nou rescat de Grècia, i ha assegurat que "no ha estat fàcil". "És fonamental que [gràcies a l'acord] Grècia no deixa l'euro i que pot deixar enrere aquest llarg període de crisi", ha afegit.

A més, ha dit que gràcies als dos primers programes d'ajuts, l'economia grega va experimentar el 2014 una "progressiva millora", amb una tornada al creixement del PIB i de l'ocupació, dinàmica que, ha insistit, es va truncar "després de constatar la nova aspiració de canviar les condicions del segon rescat per part de Tsipras ", que va portar en última instància al decret del 'corralito'.

Segons ha recordat Guindos, el tercer rescat a Grècia compta amb una ajuda financera de 86.000 milions d'euros, que inclouen una reserva de 25.000 milions d'euros per sanejar la banca, a la qual aniran associades 250 mesures.

Aquestes mesures es resumeixen en quatre pilars. El primer es refereix a les reformes per restaurar la sostenibilitat fiscal, de manera que el país hel·lè s'ha compromès a dur a terme reformes impositives, del sistema de pensions i una millora de les finances públiques. Un altre eix es refereix a una bateria de reformes per a l'estabilitat financera, la millora de les ràtios de morositat bancària i del govern corporatiu dels bancs públics. En tercer lloc, Grècia ha de dur a terme reformes en el mercat de treball, de béns i de serveis, en el sentit de revisar la regulació dels acomiadaments col·lectius o liberalitzar professions regulades. Finalment, el programa contempla reformes per augmentar l'eficiència de les administracions públiques.

L'assistència financera es concedeix en condicions favorables, amb un tipus d'interès equivalent al cost de finançament del MEDE (1%) més 10 punts bàsics.

Per finalitzar, Guindos ha insistit que "és fonamental que les autoritats gregues facin seves les reformes i que les apliquin en temps i forma". "Si no és així es corre el risc de fracassar i tornar a la casella de sortida", ha conclòs.

stats