LA REACCIÓ SOCIALISTA
Política 02/08/2012

Griñán acusa Rajoy de forçar-lo a un ajust majúscul

El president andalús diu que el nou objectiu de deute suposaria tancar tots els hospitals públics de la comunitat, la meitat de les escoles i acomiadar 60.000 treballadors. Avança accions judicials.

Joan Faus
2 min
El president andalús, el socialista José Antonio Griñán, va traduir ahir en retallades socials el que pot implicar complir els objectius de deute fixats per l'Estat.

MADRID.El president de la Junta d'Andalusia, el socialista José Antonio Griñán, va traduir ahir en retallades el que podria suposar per a la comunitat la reducció del límit de deute imposada al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dimarts. L'endemà de la insòlita plantada de la consellera d'Hisenda andalusa, que va marxar de la reunió quan feia menys d'una hora que havia començat, Griñán va decidir donar la cara i explicar després d'un consell de govern extraordinari els motius de la profunda indignació de l'executiu de Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap del govern andalús va pintar un panorama negre del que suposarà per a la comunitat poder endeutar-se l'any vinent 1,9 punts menys del que havia acordat inicialment amb el ministeri d'Hisenda. El pla d'execució pressupostaria d'Andalusia, que va aprovar el govern espanyol, fixava per al 2013 un màxim de deute corresponent al 15,1% del PIB regional, però dimarts Hisenda va rebaixar aquest límit fins al 13,2% al·legant que es correspon al deute que té amb l'Estat pels crèdits del pla per pagar a proveïdors. Una diferència que, segons Griñán, suposaria tancar els 19 hospitals públics andalusos, la meitat de les escoles i acomiadar 60.000 treballadors. En xifres, serien uns 3.000 milions d'euros menys, que farien "impossible" poder confeccionar el pressupost de l'any que ve.

Amb un to contundent i posat solemne, el polític socialista va acusar al president espanyol, Mariano Rajoy, de deslleialtat i va titllar de "maltractament" i "atac gravíssim" el canvi de l'objectiu de deute. Va confirmar, a més, que la Junta presentarà els recursos jurídics "que siguin necessaris" contra la decisió. La plantada andalusa al CPFF es va produir justament l'endemà que Rajoy i Griñán es reunissin a la Moncloa i tots dos governs destaquessin la cordialitat de la trobada i l'inici d'una etapa de més entesa. L'aproximació, però, només va durar un dia. També van criticar ahir el nou límit de deute els governs d'Astúries i Canàries, els únics que van votar-hi en contra dimarts.

"Ordeno i mano" de Montoro

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, també va valorar el desenllaç del conclave entre Hisenda i les autonomies, i es va sumar amb força a les crítiques llançades des de Sevilla. Parafrasejant les paraules del conseller d'Economia català, Andreu Mas-Colell, al CPFF de principis de juliol, Rubalcaba va instar Rajoy a abandonar la via de l'"ordeno i mano" i va ironitzar que "perquè a un li dictin el que ha de fer ja serveix un correu electrònic".

Després de reunir-se amb sindicats de funcionaris a la seu de Ferraz, el líder socialista va abraçar les tesis de Griñán i va insistir que els nous límits de deute imposats suposen "tancar hospitals i escoles". També es va referir a l'actitud vehement de Montoro, a qui el PSOE ha demanat que comparegui al Congrés de Diputats. Va assegurar que no és "raonable" que el ministre digui "sistemàticament" a les autonomies que no hi ha cap alternativa.

Rubalcaba va negar que les plantades afectin la imatge exterior d'Espanya, com admet el govern en privat, i en tot cas en va atribuir tota la responsabilitat a Rajoy. "El que perjudica és que el govern no sàpiga on va i no compti amb la gent per anar a aquest lloc", va etzibar.

stats