ELECCIONS MUNICIPALS
Política 30/01/2015

Podem i Guanyem s’alien a Madrid a l’espera d’IU

Descarten una coalició: acorden crear un partit amb una nova marca i celebrar primàries obertes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Celia Mayer (Guanyem) i Jesús Montero (Podem) van presentar ahir la confluència.

MadridSemblava que les negociacions estaven encallades i que no anaven a bon port, però ahir finalment tant Podem com Guanyem Madrid -una plataforma ciutadana que s’emmiralla en la de Barcelona- van arribar a un acord per impulsar una candidatura d’unitat popular de cara a les eleccions municipals del maig. La consigna és clara: “derrotar el PP” després de 24 anys al capdavant del consistori. El mètode utilitzat després de molts estira-i-arronses serà la creació d’una nova formació, un “partit instrumental” representat per la candidatura que surti d’unes primàries obertes amb vot personalitzat i ponderat. El nom del nou partit encara s’ha de determinar, però segur que no tindrà ni la marca Guanyem ni la de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera es descarta la sopa de sigles que reclamava la cúpula d’Esquerra Unida a la ciutat per fer un front d’esquerres per guanyar Madrid. IU té fins al 14 de febrer per acordar si finalment hi conflueix. La vella guàrdia es resisteix a deixar enrere el nom per tenir més força al consistori, però la nova fornada de dirigents, representada per la candidata a la Comunitat de Madrid, Tania Sánchez, i el candidat a l’Ajuntament, Mauricio Valiente, són partidaris de formar part del nou partit instrumental. De fet, Valiente era ahir a la roda de premsa que van celebrar Guanyem i Podem Madrid al barri de Lavapiés. IU ja reconeix obertament la guerra interna que hi ha entre bases i cúpula, a l’espera que el seu consell de política federal, que es reuneix avui, esculli entre els uns o els altres.

Si no s’opta per la confluència, fonts d’IU a Madrid assenyalen a l’ARA que Valiente no descarta presentar-se igualment a les primàries de la candidatura de confluència, i que l’actual coordinadora de la formació a la capital espanyola presenti una altra llista. Seria la mesura més dràstica però permetria a la nova candidatura d’unitat popular tenir d’alcaldable una cara visible.

Madrid no és Barcelona i, tant a Guanyem com a Podem, troben a faltar una figura carismàtica comparable a Ada Colau. A més, el secretari municipal de la formació liderada per Pablo Iglesias a la capital espanyola, Jesús Montero, assegura que no té cap intenció de presentar-s’hi. Està previst que les primàries se celebrin al març i que tots els ciutadans que puguin votar ho puguin fer escollint persones de diferents llistes de forma ponderada. És a dir, que dels 30 vots tingui més valor el primer que no pas l’últim que emeti cadascú. Es tracta d’una forma diferent a la prevista a Guanyem Barcelona, en què s’han negociat els llocs de sortida de cada un dels partits de la confluència. D’acord amb el manifest conjunt presentat ahir, l’equip de govern que surti de les primàries ha de ser el que “rescati Madrid” amb mesures com l’auditoria del deute, la descentralització i la fi de les retallades.

Jordi Martí estudia ser segon d’ERC a Barcelona

Jordi Martí, expresident del grup municipal del PSC a Barcelona, té una oferta per convertir-se en el número 2 d’Alfred Bosch a la candidatura que ERC presentarà a Barcelona per a les eleccions municipals. Martí entraria a la llista dels republicans en representació de Moviment d’Esquerres (MES), el partit sorgit després de la unió de diverses escissions del PSC. ERC i MES negocien també un programa electoral compartit per presentar-se en una coalició que té les portes obertes a altres formacions i entitats d’esquerres i sobiranistes. L’estratègia de col·locar independents o líders d’altres partits a les llistes republicanes és una constant des que Oriol Junqueras es va convertir en president del partit.

stats