ELECCIONS LOCALS
Política 25/01/2015

Guanyem Madrid s’estavella contra la divisió de l’esquerra

Podem recela de la plataforma per a les municipals i IU podria patir una escissió

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
ELS PORTAVEUS DEL SECTOR CRÍTIC
 Tania Sánchez, parella de Pablo Iglesias, és la candidata d’IU per a la Comunitat de Madrid, però l’amenaça judicial per possible malversació de fons públics podria apartar-la de la cursa. Mauricio Valiente és l’aspirant d’IU a l’alcaldia.

Madrid“Esquerra Unida (IU), Podem i Equo volen pactar una candidatura per conquerir la capital [espanyola]”, titulava El País a finals de maig, després del sorpasso de la formació liderada per Pablo Iglesias a les europees. “Una coalició de Podem i IU empataria amb els populars” a Madrid, destacava El Mundo a finals de novembre. Si a algun lloc es va sentir l’efecte Podem en les eleccions al Parlament Europeu va ser a Madrid, on va capgirar del tot el panorama polític: el PP va perdre fins a 20 punts respecte a les generals del 2011 -lluny de la majoria absoluta-, el PSOE va obtenir els pitjors resultats en democràcia i Podem va irrompre com a tercera força. A poc a poc va anar agafant pes la idea d’una gran aliança d’esquerres que allunyés els populars de l’alcaldia després de 24 anys ininterromputs de poder.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però només queden quatre mesos per a les municipals i autonòmiques del maig i el més calent és a l’aigüera. Mentre que a Barcelona Podem no ha tingut cap problema per acabar confluint amb Guanyem, d’Ada Colau, a Madrid marca distàncies amb la plataforma ciutadana amb el mateix nom, que celebra amb un punt d’enveja el preacord amb ICV i Procés Constituent a la capital catalana. Aquesta setmana és clau per saber què farà finalment IU i Podem amb Guanyem a Madrid.

Guanyem

A remolc de la resta de formacions sense un líder clar

El juny de l’any passat, només dos mesos després de les europees, naixia Municipalia, un espai per “guanyar Madrid”. Però a finals d’estiu i després de veure l’efecte Colau, canviava ràpidament el nom i passava a anomenar-se Guanyem, que va presentar-se en societat tot just el novembre passat. A les seves files hi ha, sobretot, els que no van acabar d’apostar per Podem en el seu dia. La seva lluita, a diferència de Guanyem a Barcelona, ha sigut buscar la confluència tant d’IU com de Podem. Els primers s’hi han mostrat oberts des d’un primer moment, però sempre esperant veure què feia la formació de Pablo Iglesias. Podem en recela i en més d’una ocasió els ha titllat d’oportunistes, convertint el cas barceloní en excepció a tot l’Estat. I és que Guanyem Madrid no té Ada Colau ni tampoc cap líder clar.

Esquerra Unida

Es multiplica la fuga de militants i els crítics ja pensen un nou nom

L’efecte Podem està dinamitant IU. En primàries s’ha escollit Tania Sánchez -parella de Pablo Iglesias- com a candidata per a la Comunitat de Madrid i Mauricio Valiente com a aspirant a l’alcaldia. Dos representants de la nova guàrdia, encapçalada pel candidat d’IU a les generals: Alberto Garzón. Però els de sempre no s’ho han pres bé: s’han aferrat tot el que han pogut al càrrec i han evitat fins a l’últim moment validar els nous candidats. El sector crític parla directament de “mafiosos” i asseguren que no volen formar part d’“IU S.A.” a Madrid, “que sopa amb el PP cada dos per tres”. La pugna és tal que fa dues setmanes, a l’assemblea de Madrid centre, ja es començaven a discutir noms per a una nova formació. Això sí, desmarcant-se de Podem.

Caldrà veure cap on acaba anant un partit que pot arribar a tenir la clau de l’alcaldia si s’assoleix un acord de confluència. Està previst que la presidència regional d’IU decideixi aquest dimarts si s’uneixen a Guanyem en una reunió que segur que abordarà la fuga constant de càrrecs i militants des de la irrupció de Podem a les europees.

Podem

Vol que l’espai de confluència no s’anomeni Guanyem

Podem ha renunciat a les municipals, però això no vol dir que no doni suport a una plataforma ciutadana. El seu secretari general a Madrid, Jesús Montero, ha deixat clar que no confluiran amb Guanyem però sí que està obert a un altre tipus d’aliança. La seva recepta passa per crear un nou espai, que no porti aquest nom, de confluència ciutadana. Volen començar-ho de cap i de nou per evitar vicis. Aquest és l’acord a què va arribar el consell ciutadà a finals d’any, en un document amb clares al·lusions a IU. “No hem de témer els que miren d’imposar-nos les formes de la vella política apel·lant a la seva experiència”, assenyalaven. Però Podem té de moment una altra batalla interna en joc: les primàries autonòmiques, en què estan renyits dos dels fundadors de la formació.

Aguirre es postula com a candidata del PP

Mentre que a Barcelona el mapa electoral del maig comença a aclarir-se, a Madrid encara està ple d’incògnites. Sense anar més lluny, no se sap qui serà el candidat del PP, després que Ana Botella anunciés que no té intenció de presentar-se -va substituir Alberto Ruiz Gallardón i no l’han votada mai-. A les files populars el nom que més sona és el de la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, tot i les desavinences de la cúpula del partit amb ella. A més, el fet que s’hagi arxivat la causa per la fuga en cotxe per la Gran Via li aplana el camí després d’haver-se postulat com a candidata al desembre. A les files populars no veuen que sigui la millor opció, però tampoc veuen una candidata d’una talla similar en unes eleccions en què podrien perdre el consistori, si no és que Soraya Sáenz de Santamaría deixa l’executiu.

stats