Política 25/09/2017

La Guàrdia Civil demana documentació relacionada amb l'1-O als ajuntaments lleidatans investigats

Les fiscalies provincials reclamaran el mateix a la resta de consistoris que donen suport a l'1-O

Acn
2 min
La Guàrdia Civil entra a l'Ajuntament d'Oliana buscant documentació relacionada amb l'1-O per ordre de la fiscalia

LleidaLa Guàrdia Civil ha sol·licitat documentació sobre el referèndum de l'1 d'octubre a diversos ajuntaments de la demarcació de Lleida. És una ordre de la fiscalia, que vol conèixer els actes administratius que ha fet cadascun dels consistoris que donen suport a l'1-O. El cos armat ha començat a demanar informació a 31 ajuntaments, que es corresponen amb els alcaldes que han sigut citats a declarar durant els últims dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 3/24 ha informat que alguns dels ajuntaments que ja han rebut el requeriment d'informació han sigut els d'Oliana, Almacelles i Alpicat. Les diligències formen part de la investigació que va obrir la fiscalia a més de 700 alcaldes per haver donat suport al referèndum. De fet, segons informen fonts de la fiscalia de Tarragona, també s'ha iniciat el mateix procediment a la seva demarcació. Diverses fonts consultades expliquen que a Barcelona i Girona es farà el mateix.

De fet, els alcaldes investigats ja havien sigut informats per la fiscalia que, en un moment o altre, la policia els reclamaria la documentació sobre l'1-O. Els fiscals de les quatre demarcacions catalanes volen saber si el suport al referèndum té base als ajuntaments en forma d'actes administratius, fet que podria implicar una querella per desobediència, o simplement en mostres de suport polític.

Entrada a Oliana

Agents de la Guàrdia Civil han anat aquest dilluns al matí a l'Ajuntament d'Oliana (Alt Urgell) a la recerca de documentació relacionada amb el referèndum de l'1 d'octubre per ordre de la fiscalia. Segons ha pogut confirmar l'ACN, els agents han fet una petició d'informació a la secretaria del consistori.

Tot i que ell no hi era, l'alcalde ha explicat que tres agents de la policia judicial, en aquest cas guàrdies civils, han entrat a l'Ajuntament a les 09.30 h i s'han limitat a demanar la informació vinculada amb l'1-O. Segons ell, l'únic que s'han emportat aquest dilluns ha sigut l'informe de la secretària municipal, en què deia que "tot el que es fes en relació a l'1-O era il·legal".

L'alcalde del municipi, Miquel Sala, de PDECat, no era a l'Ajuntament quan s'hi han personat els agents perquè es dirigia a la Seu d'Urgell per donar suport a l'alcalde de Bellver de Cerdanya, que estava citat a declarar per l'1-O. Sala va ser un dels primers alcaldes del país que va declarar la setmana passada, concretament el dimarts dia 19, també als jutjats de la Seu d'Urgell juntament amb l'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet.

Els agents també han anat a l'Ajuntament de Bellpuig, segons ha confirmat l'ARA, i s'han emportat documentació relacionada amb el referèndum.

stats