Política 19/04/2014

La Guàrdia Urbana multa per valor de 7.500 euros un indigent per haver incomplert ordenances

Li van posar fins a 70 sancions entre el 2008 i el 2010. Va demanar que li fraccionessin el pagament per poder-lo assumir, però l'Institut Municipal d'Habitatge l'hi va denegar

Ara
2 min

BarcelonaUn indigent que residia al barri del Raval de Barcelona va ser sancionat una setantena de cops per la Guàrdia Urbana per haver vulnerat diverses ordenances, especialment la de civisme, i les multes van ascendir a uns 7.500 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha explicat la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que gràcies a la seva mediació, juntament amb la Fundació Arrels, va aconseguir que li retiressin les denúncies. La primera denúncia que va rebre va ser el 2008 i l'última el 2010, i ell mateix va demanar a l'Institut Municipal d'Hisenda que li fraccionessin l'import per poder pagar-lo, petició que li van denegar.

Llavors, l'indigent va portar el cas a la síndica el 2012, i el desembre del 2013 es va aconseguir que li retiressin totes les sancions. En total, va ser multat amb 5.982 euros, i a aquesta quantitat hi cal afegir 1.500 euros per interessos de demora, costes processals i altres recàrrecs.

Les sancions eren per comportaments que incomplien les ordenances, entre els quals hi havia "beure alcohol al carrer, tirar papers, ocupar la via pública i no reunir les condicions d'higiene". Concretament, incomplia l'ordenança de civisme –a la qual la síndica demana introduir canvis–, però també altres com la de medi ambient i la que regula l'espai públic.

Sense ingressos

L'afectat, un home de mitjana edat, i sense domicili fix, està actualment en tractament de desintoxicació d'alcoholisme, i en el moment de les sancions comptava amb uns ingressos mensuals de 426 euros en virtut d'una renda activa d'inserció (RAI), que més endavant li va ser retirada.

Segons Vilà, l'ordenança de civisme deixa clar que en el cas dels sensesostre hi ha d'haver "una coordinació entre serveis socials i Guàrdia Urbana", que en aquest cas no hi va ser. La síndica ha assegurat que, malgrat que l'ordenança no s'ha modificat després de les seves demandes i les d'entitats socials, després de casos com aquest l'Ajuntament ha millorat els seus protocols d'actuació perquè no es repeteixi una actuació similar.

Una prova d'això és que, segons un informe de la Fundació Arrels, si el 2011 hi havia 1.056 persones ateses per aquesta entitat que havien estat sancionades per la Guàrdia Urbana, aquesta dada es va reduir a 208 el 2012 i a 57 el 2013.

Els agents "no diferenciaven"

Fonts d'Arrels han explicat a Europa Press que es van adonar que els agents de la Urbana "a l'hora de multar, no diferenciaven entre un acte d'incivisme i una problemàtica social ", però que com indica el seu informe hi ha hagut receptivitat en l'administració municipal per corregir la situació. "No és el mateix un indigent que altres casos d'incivisme", ha assegurat Vilà, que ha considerat que vuit anys després de l'aprovació de l'ordenança de convivència, s'hauria de revisar. Segons la síndica, aquest cas i d'altres posen de manifest que l'ordenança de convivència "no és una eina útil per a aquestes situacions", encara que sí que ha valorat l'esforç que ha fet l'Ajuntament de Barcelona per evitar que es repeteixin fets similars.

L'afectat està sotmès a un procés de reinserció, amb un pla de treball individualitzat, un tractament de desintoxicació i formació i orientació laboral, i ara per ara no té cap mena d'ingrés, de manera que està fent els tràmits per mirar de tornar a cobrar la RAI.

stats