12/02/2015

Guerra oberta al PSOE a tres mesos de les eleccions

3 min
Una cinquantena de persones van demanar ahir al vespre a la seu del carrer Ferraz la dimissió de Pedro Sánchez.

MadridAhir no va ser un bon dia per al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. “Molt em temo que vostè no arribarà al govern d’Espanya”, va pronosticar a primera hora del matí el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, a la sessió de control al Congrés de Diputats. Poc després esclatava una crisi interna a les files socialistes -curiosament provocada pel mateix líder del partit- de conseqüències imprevisibles: la direcció federal va destituir el fins ara secretari general del Partit Socialista de Madrid (PSM), Tomás Gómez, i va nomenar una gestora presidida pel diputat Rafael Simancas. La situació es va complicar de manera extraordinària quan, lluny d’acatar, la federació madrilenya, amb una llarga història de convulsions internes, va plantar cara a Ferraz. S’obre una guerra civil a tres mesos de les municipals i autonòmiques que, sobretot, posa en el punt de mira el liderat de Sánchez, cada cop més debilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pas que ahir va fer el màxim dirigent del PSOE s’explica pels presumptes casos de corrupció que esquitxen Gómez de la seva etapa com a alcalde del municipi de Parla. El més destacat, i que aquesta setmana el diari El País ha dut a la seva portada, és el sobrecost de les obres de construcció del tramvia a la ciutat. Adjudicats el 2005 per 93 milions d’euros, els 8,3 quilòmetres de recorregut van acabar costant 256 milions. La Fiscalia va demanar, al desembre, que s’imputessin els membres dels diferents governs municipals que van aprovar els sobrecostos. Això va ser en dues reunions, el 2006 i el 2009: a la primera no hi va anar i a la segona ja no era al capdavant del consistori. No obstant, el PP manté que va ser el “principal impulsor” dels excessos. A això s’hi afegeix que l’octubre passat va haver de dimitir l’alcalde, detingut en l’operació Púnica.

Segons el secretari d’organització, César Luena, tot plegat ha creat un “deteriorament greu” de la imatge pública del partit. També va acusar el líder del PSM de generar “inestabilitat orgànica”. Són “raons suficients i de pes” per justificar un cop de puny sobre la taula que es va escenificar ahir però que, segons Ferraz, feia dies que es cuinava. Les nefastes perspectives electorals del maig, singularment a Madrid -on è els socialistes podrien quedar en tercer lloc-, han ajudat a decantar la balança: “Era una cirurgia in extremis per evitar la desfeta”, admeten a la direcció. Caldrà veure, però, si la situació remunta.

Un altre partit sense candidat

Poc després de la compareixença del número 2 del PSOE, Gómez compareixia a la seu del PSM, a la cèntrica plaça de Callao, envoltat d’un ampli nucli de fidels, entre els quals Antonio Miguel Carmona, elegit ja candidat a l’alcaldia de la capital espanyola i que ara queda en una incòmoda posició. Avesats a aguantar els pols amb els màxims dirigents federals, la cúpula madrilenya desafiava Sánchez, deixant clar que no acceptava l’ordre. I, sobretot, girant el focus cap al lideratge del secretari general, qüestionat en els últims mesos per la seva gestió al capdavant del partit i pels moviments de la presidenta andalusa, Susana Díaz, a qui molts veuen amb ganes de ser la candidata a la presidència del govern espanyol a finals d’any.

“Quan un té debilitat, veu fantasmes a tot arreu”, va etzibar Gómez, convençut que amb aquest gest Sánchez ha intentat reforçar-se internament. Va acusar-lo de fer el joc al PP -malgrat que ell li va donar suport a les primàries- i de ser el líder del PSOE que més “mal” ha fet a la formació. I li va llançar una advertència: “El que ha fet avui Pedro Sánchez el fa responsable del que li passi al PSOE [a les urnes]”. Ell mateix va admetre que aquest episodi, a tan poc temps per a la cita electoral, tindrà “conseqüències desastroses”. Desafiant, va instar la direcció a rectificar. Si no, va amenaçar de presentar batalla als òrgans de partit i, si cal, als tribunals. La cúpula dirigent assegura que abans d’arribar a la situació d’ahir li havia demanat que fes un pas enrere. No va ho va fer i ara no està disposat a donar el braç a tòrcer. Els barons territorials, sempre influents en els debats interns, van optar majoritàriament pel silenci públic, tot i que alguns van fer costat a Sánchez. Altres dirigents, com Carme Chacón, van criticar obertament la decisió.

El nom de l’exministre Ángel Gabilondo pren força com a hipotètic candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid. De fet, ara mateix, ni el PSOE, ni el PP, ni IU, ni Podem tenen l’aspirant triat.

stats