Política 05/09/2016

De Guindos defensa l’elecció de Soria i ho explicarà al Congrés

Ara
2 min
El ministre d’Economia en funcions va assegurar ahir que seria “il·legal” negar-li el càrrec a Soria.

MadridNo és una porta giratòria, perquè no es tracta d’un nomenament polític. Així es defensa el govern espanyol de l’elecció de l’exministre José Manuel Soria com a director executiu per al Banc Mundial. Tant el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, com el ministre d’Economia, Luis de Guindos, van reafirmar-se ahir en la seva posició perquè, segons el seu punt de vista, hauria sigut “il·legal” que li neguessin el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Si un funcionari no pot ser un funcionari, de què pot treballar, doncs?”, va replicar ahir Rajoy als periodistes des de la Xina. Soria va comunicar a l’estiu al líder popular, amb qui comparteix amistat, que tenia intenció de tornar al cos de tècnics comercials i economistes de l’Estat. Tant Rajoy com el ministre d’Economia en funcions no hi van veure inconvenient. “El càrrec no és polític, és estrictament administratiu. Soria ja va dimitir de tots els seus càrrecs polítics i va reingressar al cos de tècnics comercials. Ho va demanar i seria il·legal haver-l’hi negat, perquè no està imputat ni inhabilitat”, va assenyalar Guindos des de la cimera del G-20.

El ministre d’Economia va assegurar que està disposat a comparèixer al Congrés per explicar el nomenament. Tant el PSOE com Podem ja van registrar dissabte una sol·licitud de compareixença i està previst que Ciutadans ho faci avui. Al seu torn, el PDC ha anunciat aquest dilluns que demanarà la compareixença de De Guindos i ha titllat d'"immoral" que "l'evasió fiscal i les mentides es compensin" amb la candidatura al Banc Mundial.

Guindos va arribar a assenyalar que Soria no està abusant de la seva condició d’exministre perquè podria haver demanat un millor càrrec com a cap de l’oficina econòmica del govern espanyol a Nova Yok. El seu sou al Banc Mundial serà d’uns 226.000 euros l’any (lliures d’impostos).

stats