Política 23/10/2017

La fiscal del cas Gürtel conclou que la trama va fer dels suborns "la seva forma de vida" i va finançar el PP

Casado espera que la justícia "faci pagar" els que es van lucrar "fent servir les sigles del PP"

Efe
2 min
Francisco Correa arriba al tribunal per declarar pel cas Gürtel

MadridLa fiscal Concepció Sabadell ha dit aquest dilluns en el seu informe final del judici del cas Gürtel que la trama liderada per Francisco Correa va fer d'enriquir-se amb suborns i comissions a través de càrrecs públics del PP "una forma de vida" i que aquests diners van servir per finançar la formació conservadora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Audiència Nacional ha iniciat avui la fase d'informes finals del judici de la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), començant per la fiscal, que ha mantingut que hi ha proves per condemnar els 37 acusats, entre ells l'extresorer del PP Luis Bárcenas, per a qui sol·licita 39 anys de presó.

"Després d'una àrdua instrucció i un complex judici -que va començar fa més d'un any- d'acord amb l'activitat dels acusats s'han confirmat els indicis i s'han comprovat els fets amb una aclaparadora i contundent prova" inculpatòria per als 37 acusats, ha començat dient la fiscal.

Ha recordat així que el mateix Correa, per a qui la fiscal demana la màxima pena, 125 anys de presó, "involuntàriament" va parlar del "sistema" per referir-se a la seva intermediació entre càrrecs públics i empreses i assegurar l'adjudicació de contractes a canvi del 3 o el 4 per cent de comissió, "el que va ser una forma de vida duradora d'aquesta organització constituïda per delinquir".

La fiscal ha insistit en el fet que amb aquesta finalitat els acusats van crear "un entramat societari i van usar" una caixa B, una tresoreria oculta, que es nodria d'ingressos de les societats del grup de Correa i de comissions il·legals i que generava diner negre opac a Hisenda per suborns a autoritats públiques, en diners en metàl·lic o amb forma de viatges pagats".

Conclou, doncs, que d'aquesta manera va "buidar les arques públiques" amb un sistema de corrupció en perjudici de la concurrència legal d'empreses sobretot en la Comunitat de Madrid i a l'Ajuntament de la localitat madrilenya de Majadahonda.

El PP espera que la justícia "faci pagar" els culpables

Génova ha reaccionat a l'informe final de la fiscal amb la resposta que ofereix sempre sobre el cas. El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha defensat que caigui "tot el pes de la llei" sobre les persones que hagin pogut utilitzar el partit en benefici propi.

stats