04/02/2016

Gürtel per a l’octubre, sense Rajoy

2 min
Mariano Rajoy podria ser que ja no fos president del govern quan es faci el judici oral, a la tardor.

La secció segona de la sala penal de l’Audiència Nacional, formada pels tres magistrats que integren el futur tribunal del cas Gürtel, ha dictat la interlocutòria d’admissió de mitjans de prova. El següent pas és fixar la data del judici oral. Fonts jurídiques han apuntat a l’ARA que serà a partir de l’octubre vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els magistrats Ángel Hurtado (president i ponent), José Ricardo de Prada i Julio de Diego han aprovat gairebé totes les propostes de les acusacions i de les defenses. Una d’elles, la declaració de Mariano Rajoy, l’actual president del PP i president en funcions del govern espanyol, que ha sigut desestimada de moment, ha merescut un intercanvi de punts de vista.

En el seu relat de fets, l’acusació popular no feia referència a Rajoy i es limitava a proposar la seva declaració perquè era el “màxim responsable del Partit Popular quan van passar els fets base d’aquesta acusació”.

La resolució, doncs, assenyala que no s’admet la declaració testifical de Rajoy proposada per l’acusació popular Adade (Associació d’Advocats Demòcrates per Europa) “en no haver aportat la part raó suficient perquè el presti [el testimoni], sense perjudici que en un altre moment la sala pugui acordar que testifiqui, si ho considera necessari, veient el desenvolupament del judici oral”. Fonts jurídiques assenyalen que aquesta fórmula reflecteix el ja apuntat intercanvi d’idees entre els membres del tribunal, algunes d’elles favorables a la declaració de Mariano Rajoy.

L’aleshores president del govern espanyol en exercici no va prestar declaració en la fase d’instrucció. Per tant, sense un relat fàctic concret, el tribunal no ho tenia difícil per descartar el seu testimoni. Però, tot i així, la porta queda mig oberta per tornar a considerar la proposta en el judici oral, en la fase de qüestions prèvies, en què es pot replantejar.

La fórmula triada és suggerent. Perquè hi ha un fet que cal tenir en compte: Rajoy pot ser que no sigui president del govern quan se celebri el judici, cosa que reduiria les resistències al fet que presti declaració.

Diferències amb altres casos

En el cas següent -els papers de Bárcenas o la comptabilitat B del PP-, Rajoy ho tindrà més difícil, per no dir impossible, per eludir la declaració testifical. Perquè hi ha trenta-cinc anotacions comptables per lliuraments de 322.231 euros a Rajoy identificats per l’extresorer al jutge Pablo Ruz, a més del pagament en negre de les obres de rehabilitació a la seu del PP al carrer Génova, entre les quals hi ha 505.000 euros corresponents a la planta setena, el despatx del president del PP.

Rajoy posseïa tots els poders d’administració i era el màxim responsable dels comptes anuals del partit. El jutge no li va enviar un qüestionari a la Moncloa perquè el contestés com a testimoni, però fonts judicials estimen que en el judici oral, que se celebrarà després de Gürtel, a principis del 2017, el cridaran a declarar.

stats