Política 05/12/2015

Homs posa el peu a Madrid exportant el 'win-win' de l'estat català

El cap de llista de Democràcia i Llibertat fa una proposta de diàleg, negociació i pacte per fer efectiu el 27-S i afirma que la convivència amb Espanya millorarà si és "d'igual a igual"

Ferran Casas
2 min
Míriam Nogueras, Carles Campuzano, Francesc Homs i Lourdes Ciuró davant el Congrés / ARA

MadridHi guanya només Catalunya amb la independència? Francesc Homs, el cap de llista de Democràcia i Llibertat, creu que no, que Espanya també hi guanyaria, i aquest dissabte ho ha explicat a Madrid, on ha presentat el document 'Raons per pactar, motius per conviure'. Artur Mas va ser el primer que va parlar del 'win-win' que implicaria una separació amistosa i Homs li ha donat contingut amb un argumentari que farà arribar als partits estatals per "obrir el debat" i que serà la base argumental de la seva coalició en una hipotètica ponència constitucional. Un tràmit de reforma en què, malgrat tot, té més aviat poca confiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Homs es tracta de buscar "el diàleg, la negociació i el pacte" per trobar la millor sortida i entendre que "amb dos estats podríem anar molt a l'una perquè hi ha molts afectes i interessos compartits, podríem fer pressió de forma més efectiva i, a més, tenir més comissaris i eurodiputats", ha exposat. "La convivència millorarà si és d'igual a igual", ha dit.

Després d'exposar els eixos del document, que deixa clar que si la demanda d'un referèndum pactat davant el qual s'està "expectant" segueix desatesa Catalunya ha de seguir fent el seu camí unilateralment, el cap de cartell nacionalista ha lamentat que "sabem que estan disposats a utilitzar la força per frenar el procés" i ha instat que utilitzin "també el diàleg". En tot cas l'ús de la força, en forma de condicions al FLA i sentències del TC, "no ens impressiona". Homs ha explicat que la base del diàleg "és el que va votar el poble" i que no es podrà dur a terme si se segueix el camí que marca el Constitucional, "que ha anul·lat fins i tot el diàleg en la seva darrera sentència".

El candidat ha lamentat que els governs del PP i el PSOE no reconeguin Catalunya "com a subjecte polític" malgrat que, per exemple, l’Estatut es vota en referèndum només a Catalunya. "Això és una contradicció", ha lamentat. Homs no s'ha volgut posicionar sobre amb qui seria més possible l'entesa a la Moncloa, però ha lamentat que Pedro Sánchez, el líder del PSOE i cap de l'oposició, opti per fer "de palmero" de Rajoy en lloc d'insistir-li en el diàleg que pregona a Catalunya.

Homs ha explicat que hi ha "una majoria suficient per iniciar el procés" i que aquest ha anat superant "totes les proves" i ara guanyarà les eleccions generals: "La determinació de mantenir la causa és absoluta", ha explicat en un hotel a Madrid davant del Congrés acompanyat per Carles Campuzano, Lourdes Ciuró i Míriam Nogueras.

Democràcia i Llibertat ha posat avui per primer cop el peu a Madrid i no ho ha fet per fer de CiU, ni tan sols de CDC. "Hi ha un canvi en la nostra forma de fer perquè també hi és a la societat catalana, quan un estat considera delictives les opinions polítiques es perd la seguretat jurídica", ha conclòs, després d'avisar que "Catalunya no estarà pendent d'arbitrarietats".

stats