Política 18/10/2017

“Han aflorat les reminiscències franquistes”

Dani Revenga
2 min
Esther Poblet a la manifestació de Tarragona per la llibertat de Sànchez i Cuixart.

TARRAGONA

Esther Poblet, una comercial de 55 anys, va ser un dels gairebé 5.000 tarragonins que es van concentrar ahir al davant de la Subdelegació del govern a la ciutat. Ho van fer en una manifestació que, com la que el 3 d’octubre va rebutjar la repressió policial del referèndum, havia d’estar protagonitzada pel silenci i les espelmes. En diversos moments, però, van esclatar crits a favor de la “llibertat dels presos polítics” i contra “les forces d’ocupació”. “N’estem farts. Les detencions d’ahir són la gota que ha fet vessar el vas”, argumentava l’Esther, que assegurava que la repressió de l’Estat és “absolutament desproporcionada”.

“S’han tret la màscara i han aflorat les reminiscències franquistes que amagava aquest Estat presumptament democràtic”, afirmava mentre arrencaven els crits recurrents de “Ballesteros, dimissió” contra l’alcalde socialista. L’Esther creu que les detencions de Cuixart i Sànchez no són l’últim esglaó de l’ofensiva de l’Estat, sinó que el pitjor encara ha d’arribar. “Veient el que han fet fins ara, m’imagino els tancs a la Diagonal, ni que sigui només per intimidar, i això és inconcebible a l’Europa del segle XXI”. Una estratègia que aquesta tarragonina considera “contraproduent” per als interessos de l’Estat”. Una amiga seva, per exemple, “fa un mes no era independentista, però amb tot això que està passant s’hi ha tornat”.

Pel que fa als pròxims dies, l’Esther es mostra partidària de tirar pel dret. “Em vaig decebre amb la DUI en diferit de la setmana passada, però també entenc que era una estratègia [...]. Després de les detencions d’ahir, i amb el que ha de venir, perquè aplicaran el 155 amb totes les conseqüències, no queda altra opció que declarar la independència. És l’única manera que ens facin cas a Europa i es pugui resoldre aquest conflicte”.

I pel que fa als efectes de la unilateralitat, no té por: “Hi ha hagut fugida d’empreses, però això forma part de l’estratègia de la por i del fet que moltes empreses han de prendre precaucions per no sortir de la UE, però el principal argument perquè un territori tingui empreses és que el seu mercat sigui atractiu, i el nostre ho és”, assegura, convençuda que els moviments empresarials seran “d’anada i tornada”.

stats