Política 18/10/2017

“He fet coses que mai m’hauria pensat que faria”

Més de 15.000 persones es concentren a la plaça Constitució

Maria Garcia
2 min
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ahir al migdia en un dels actes que es van fer a la ciutat en suport a Sànchez i Cuixart.

GIRONA

La d’ahir a la nit era la tercera mobilització en 24 hores que s’organitzava a Girona després dels empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. De fet, els gironins van ser els primers a mostrar el seu rebuig i ja dilluns a la nit més de 3.000 persones es van concentrar a la plaça del Vi. La protesta va deixar una de les imatges més sorprenents del procés: l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDECat), amb un megàfon a la mà denunciant que la Policia Nacional no la deixava entrar per presentar una denúncia contra l’estat espanyol per vulnerar els drets de llibertat d’expressió, opinió i reunió amb les detencions dels dos líders. El gest de l’alcaldessa se suma a la resta d’accions que ha emprès des de les càrregues policials de l’1-O, que van deixar més de 130 ferits a la ciutat. “Reconec que aquell dia vaig dir prou i que des de llavors he canviat. Va ser una experiència molt dura. Vaig passar molta por pels meus i sobretot pels veïns i per la ciutat. I, alhora, em va deixar un regust de culpabilitat per no haver-los pogut protegir”, va reconèixer ahir Madrenas a l’ARA pocs minuts abans de la mobilització de la nit.

La vivència la va marcar tant que no li va tremolar la mà a l’hora de respondre de manera contundent a l’assot de la policia: va trencar les relacions institucionals amb la Casa del Rei, l’estat espanyol, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i presentarà una querella contra l’actuació policial. “És veritat que en les últimes dues setmanes he fet coses que fa un mes no hauria pensat mai que faria”, va confessar mentre caminava cap a la plaça Constitució, on més de 15.000 gironins van cridar ahir a favor de la llibertat de Cuixart i Sànchez amb cartells, estelades i espelmes a la mà.

A la protesta havia de predominar el silenci, però els càntics en contra de l’Estat i a favor de la independència no van deixar de sonar. Entre parlament i parlament Madrenas saludava els gironins que se li acostaven amb missatges com “endavant” i “fermesa”. Una d’aquestes persones era la Clara Maduell, que va deixar enrere la vergonya per parlar-hi. “Gràcies per ser-hi”, van ser les seves paraules. “Fa molts dies que la veig a les mobilitzacions i avui l’hi volia dir, perquè la seva valentia és impressionant”, va afegir. La resposta de la població encara l’encoratja més. “Ni oblidarem ni perdonarem. I l’Estat no ho sap, però soc molt tossuda i no penso parar fins que compensin tot el dany moral i físic que han provocat a la ciutat”, va dir amb indignació l’alcaldessa. A jutjar pels seus gestos i paraules, Madrenas continuarà amb l’actitud que va adoptar l’1 d’octubre, que, com la repressió de l’Estat, sembla que no té aturador.

stats