Política 08/05/2011

Hereu reclama que la Guàrdia Urbana sigui policia judicial i promet 600 nous agents en 4 anys

El candidat del PSC aposta per una llei de l'espai públic que reforci les ordenances municipals de civisme

Acn
3 min

BarcelonaEl candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Hereu, ha reclamat aquest diumenge que la Guàrdia Urbana exerceixi també de policia judicial per tal que pugui "tancar el cercle" i ser "més eficaços" en detencions per delictes menors que generen inseguretat, com ara els furts. És una de les propostes sobre seguretat que Hereu ha explicat davant de la caserna de la Guàrdia Urbana del districte de Gràcia, que està just al costat d'una comissaria dels Mossos d'Esquadra. Hereu ha promès 600 nous agents durant el proper mandat i ha reclamat que s'aprovi al Parlament una llei sobre l'espai públic que "reforci" les ordenances municipals sobre civisme, tema en què Barcelona va ser "pionera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hereu ha fet una aposta per "enfortir la convivència" i creu que això s'aconsegueix amb una millora de l'espai públic però també des de la policia de la proximitat. En aquest sentit, el candidat socialista considera que en l'últim mandat s'ha fet un "salt endavant" i ara ha plantejat reforçar l'autoritat de la Guàrdia Urbana.

Per això, Hereu ha proposat que la policia local de Barcelona pugui exercir també de policia judicial, de manera que quan fa una detenció no l'hagi de lliurar als Mossos d'Esquadra. El candidat del PSC ha constatat que la Guàrdia Urbana fa el 60% de les detencions que es produeixen a Ciutat Vella, on es produeixen molts delictes menors com són els furts. Ara per ara, la Guàrdia Urbana ha de lliurar el detingut als Mossos d'Esquadra perquè no pot exercir de policia judicial si no són delictes relacionats amb el trànsit o no ho demana explícitament un jutge.

Hereu vol que la Guàrdia Urbana pugui "tancar el cercle" per tal de millorar en l'eficàcia dels cossos policials, ja que no només tindria competència en una primera intervenció de detenció sinó en totes les gestions posteriors. A més, creu que la Guàrdia Urbana podria assumir aquesta tasca amb la plantilla actual. La número quatre de la llista i regidora de Seguretat i Mobilitat, Assumpta Escarp, ha deixat clar que no es tracta de fer "grans intervencions", sinó poder actuar amb un catàleg de delictes de "primer nivell de seguretat", com ara poden ser els carteristes.

Per aconseguir això, cal un acord amb el ministeri d'Interior. Escarp ha dit que ja existeixen alguns acords amb alguns ajuntaments per a determinats delictes. Hereu ha explicat que n'ha parlat amb el ministeri, tot i que no ho ha fet amb el conseller d'Interior, Felip Puig, amb qui sí ha dit que hi ha coincidència en la necessitat de millorar "l'eficàcia" entre cossos.

Hereu sí ha demanat a Puig l'aprovació al Parlament d'una llei sobre l'espai públic i la convivència que tingui com a objectiu donar més cobertura jurídica als municipis per fer front als problemes que es produeixen a la via pública. Es tracta, ha dit Hereu, de "reforçar" les ordenances de civisme aprovades pels municipis, de les quals la primera va ser la de Barcelona. Hereu ha garantit que Puig està d'acord a fer-ho perquè ha rebut la mateixa petició d'altres ajuntaments.

D'altra banda, el candidat socialista a la reelecció s'ha compromès a incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana amb 600 agents durant el proper mandat, amb una convocatòria de 150 places per any. Hereu ha destacat l'esforç fet durant aquest mandat, amb 1.000 nous agents, i ha dit que ara hi hagi "un creixement a menor ritme".

En canvi, ha insistit a reclamar més Mossos d'Esquadra a la ciutat, en compliment amb els acords presos al Parlament. En aquest sentit, Hereu considera que la promoció de 600 mossos d'esquadra per a tot Catalunya d'aquest any és "un número inferior a les expectatives" que té Barcelona, ja que hi haurà "una assignació per sota de les necessitats".

Hereu també ha plantejat un pacte per la seguretat "per poder lluitar contra les noves formes de delinqüència" i amb una acció "integrada" de totes les institucions. En aquest sentit, el PSC aposta per reforçar el paper de la Junta Local de Seguretat.

stats