CAMPANYA ELECTORAL
Política 04/05/2011

Hereu ensenya la família, Trias passeja pel carrer

Els candidats a les eleccions municipals intenten acostar-se als electors en els vídeos que han anat difonent en les últimes hores de precampanya. Qui més parla d'independentisme és el PP, per oposar-s'hi. Unitat per Barcelona fa "una criada a la unió dels sobiranistes". ICV ataca amb un missatge contra les retallades socials

Sílvia Barroso
3 min

BarcelonaTots tenen el seu vídeo –més o menys recent– però Jordi Hereu va més enllà amb una peça que constitueix un petit documental sobre la seva figura. El candidat del PSC, totalment entregat a la missió d'escurçar l'avantatge que encara té Xavier Trias, ha destinat recursos i hores a la producció audiovisual presentada el dia abans de l'inici oficial de la campanya electoral per a les eleccions municipals del 22 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest objectiu s'atreveix amb un vídeo llarg, d'un quart d'hora, que poca gent veurà sencer. La pel·lícula intenta presentar el personatge en totes les seves facetes i subratlla molt el cantó humà. Apareix com l'alcalde que va a Madrid a parlar amb José Luis Rodríguez Zapatero i que reivindica la transformació urbanística de la ciutat, però sobretot se'l veu saludant veïns als barris de manera efusiva i també amb la seva família.

Els seus fills i la seva dona apareixen en tres seqüències disteses i intimistes en què se'ls veu esmorzant –l'alcalde es menja un entrepà de Nocilla i recorda que ell és de "la generació Nocilla"–, o bé escoltant música i recordant vells temps. La parella fins i tot explica que estan junts des que eren adolescents.

L'intent de presentar-se com persones properes i atentes als interessos de cada ciutadà, tanmateix, el fan tots els candidats. El vídeo de CiU mostra Xavier Trias trepitjant molt el carrer, parlant amb familiaritat amb joves i grans i consultant Twitter. I remarca que mira "cap al futur", en contrast amb els 32 anys del PSC a l'Ajuntament de Barcelona. Llança el missatge final –"el més important de Barcelona ets tu"– davant d'un grapat de senyeres al vent.

La qüestió nacional no s'esmenta de cap altra manera en el vídeo de Trias. En canvi, és el PP qui converteix el convergent en protagonista en un vídeo de campanya d'Alberto Fernández Díaz que inclou imatges del 10-A amb el candidat de CiU votant a favor de la independència de Catalunya. "Trias, que semblava moderat, va votar a favor de la independència", diu el popular. I assegura que ell no vol "que Catalunya deixi Espanya", sinó que "Catalunya i Barcelona deixin la crisi".

Sí que fan referència a les aspiracions nacionals els vídeos d'Unitat per Barcelona –formada per ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana–, de a CUP i de Solidaritat Catalana.

Unitat, amb Jordi Portabella, Joan Laporta i Ignasi Planas (Rcat) com a protagonistes, proclamava en un primer vídeo que és possible pensar en una "Barcelona, capital d'Estat", enumerant totes les virtuts socials i d'infraestructures que hauria de tenir la ciutat. Hores abans de l'inici oficial de la campanya, n'han distribuït un altre, titulat 'Tots units farem més força', en el qual Portabella, amb la resta de candidats darrere seu, fa "una crida a la unió dels sobiranistes per Barcelona" i reivindica el dret a decidir mentre es veuen imatges de la manifestació del 10 de juliol contra la retallada de l'Estatut. I tant la CUP com Solidaritat –encara amb un vídeo genèric provisional– assenyalen els Països Catalans com a referent nacional. La CUP subratlla que aquesta vegada presenta 75 candidatures, entre les quals hi ha la de Xavier Monge a Barcelona, on es presenten per primer cop.

ICV interpel·la l'elector remarcant l'alarma per la retallada pressupostària en els serveis socials. Un missatge crític amb CiU, que és qui està decidint les retallades des del govern de la Generalitat. "Ningú et pot retallar les idees", adverteixen. El vídeo té una versió genèrica i una amb Ricard Gomà, candidat a Barcelona per primera vegada en substitució d'Imma Mayol, com a protagonista.

I Ciutadans-Partido de la Ciudadanía proposa per ara un vídeo fet amb fotografies dels seus candidats tractades gràficament. Assegura que és el partit més proper a la gent, que diu les coses clares: "Ciudadanos como tu!", sentencien.

stats