GOVERN ESPANYOL
Política 04/01/2011

Herrera demana a Zapatero eleccions anticipades perquè "estafa" amb polítiques conservadores

El diputat ecosocialista assegura que la vaga general "no és inevitable" però, per evitar-la, el govern central hauria de tenir més "sensibilitat social" i frenar l'ampliació de l'edat de jubilació

Efe
2 min
Joan Herrera, al Parlament

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha demanat a José Luis Rodríguez Zapatero que "no allargui més l'agonia" del govern i avanci les generals, ja que està "estafant" els seus votants en aplicar un programa "profundament conservador", molt diferent del que li va donar la victòria electoral. En una entrevista concedida a EFE, Herrera ha assegurat que "la vaga general no és inevitable" en aquests moments però, per evitar-la, es requeriria una "sensibilitat social" que creu que el govern socialista de Rodríguez Zapatero no té. La intenció del govern d'ampliar l'edat de jubilació als 67 anys és, per Herrera, "il·lògica" i de "poc sentit comú", ja que, segons el seu parer, demostra que l'executiu central "actua només al dictat dels mercats" i amb un programa "antitètic" d'aquell amb el qual va aconseguir la victòria a les urnes fa tres anys. "Si Rodríguez Zapatero acaba imposant una política que no té res a veure amb la política i el programa electoral pel qual molts ciutadans el van votar, el que no pot fer és seguir governant perquè és una estafa", ha subratllat Herrera, que ha insistit que "no té cap sentit que aquest govern allargui l'agonia i continuï governant amb un programa que no és el seu, així deixa de tenir sentit que segueixi governant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Herrera no el preocupa que un avançament electoral a Espanya acabés portant a la Moncloa el PP, partit favorit en aquests moments en els sondejos d'opinió, perquè entén que el PSOE ja està aplicant una política "profundament conservadora" i "ja fa la política del PP". "Quan Zapatero denuncia que Mariano Rajoy no ensenya les cartes en els debats, el que no explica és que aquestes cartes són molt similars a les cartes del mateix Rodríguez Zapatero", ha continuat Herrera, que ha insistit a denunciar que el president lidera un govern "suposadament d'esquerres que aplica unes polítiques profundament conservadores".

El líder ecosocialista ha afegit en aquest sentit: "La situació del govern de Rodríguez Zapatero és agònica i ens porta a una situació límit". En aquest context, creu que els sindicats estan posant "molta responsabilitat" davant un govern que actua "de forma molt irresponsable" en proposar ampliar l'edat de jubilació als 67 quan "Espanya està per damunt de la mitjana de la Unió Europea", ha apuntat. "De què es tracta, de competir amb el món que té menys drets socials quan són aquests països els que no surten endavant?", s'ha preguntat Herrera. En un moment en què el govern i els sindicats mantenen contactes per acostar posicions sobre la reforma de les pensions i el sistema de negociació col·lectiva, el secretari general d'ICV creu que encara existeix alguna possibilitat de no arribar a una vaga general si Zapatero retira ampliar l'edat de jubilació, "un dogma del mercat", i s'avé a parlar, per exemple, sobre "com racionalitzen el sistema de pensions".

stats