Política 24/08/2015

Herrera eleva el to contra ERC i la CUP

El líder d’Iniciativa els acusa d’avalar Mas mentre Podem veu l’ombra de Pujol en el sobiranisme

O.m.
2 min
Joan Herrera va carregar durament contra ERC, partit que presideix Oriol Junqueras.

BarcelonaHi va haver una etapa -breu- de la política catalana en què ICV va tenir un nivell de sintonia elevat amb ERC. Va ser just quan el president de la Generalitat, Artur Mas, va decidir aparcar la consulta original del 9-N i substituir-la per una jornada de participació que va acabar congregant 2,3 milions de persones. En els dies d’impàs entre el pas enrere i l’impuls de la consulta alternativa, ecosocialistes i republicans van demanar a Mas -després d’un dinar de les dues cúpules a l’Eixample de Barcelona- que convoqués immediatament eleccions anticipades. Aquests comicis finalment s’han convocat per al 27-S, però la sintonia fa temps que ha desaparegut. I, a mesura que s’acosta la campanya, ICV va elevant el to contra ERC i també contra la CUP pel fet d’“avalar” les polítiques de Convergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquests termes es va expressar ahir el coordinador general dels ecosocialistes, Joan Herrera, que ja no es presenta com a candidat del seu partit, aquest cop integrat dins de Catalunya Sí que es Pot juntament amb EUiA, Podem i Equo. “Ja sabem que el candidat de Junts pel Sí [coalició de CDC i ERC amb el suport de les entitats sobiranistes] és Mas, i que l’opció de la CUP és aquesta”, va defensar Herrera en una entrevista a Europa Press. El dirigent ecosocialista es referia així a unes declaracions del candidat de l’esquerra independentista, Antonio Baños, en què assegurava que no posaria “condicions impossibles” per permetre un govern “de ruptura” format per Junts pel Sí.

“Catalunya Sí que es Pot és l’opció que té més sentit per a aquelles persones que volen una alternativa a Mas”, va considerar Herrera, que va retreure a ERC que per fer campanya s’utilitzin “actius de CDC” com ara les “seus embargades” -una circumstància que els nacionalistes sempre han negat- que té el partit liderat per Mas. “Que jo sàpiga no hi ha cap compromís de no fer campanya amb l’actiu de CDC”, apuntava Herrera. Una contundència amb la corrupció que també va fer servir ahir Rafael Mayoral, secretari de relacions amb la societat civil de Podem, també en una entrevista a Europa Press. “Jordi Pujol segueix sent l’ombra allargada que està decidint aquest projecte polític [Junts pel Sí], per molt que intentin diluir-lo”, va considerar amb duresa Mayoral.

El dirigent de Podem va assenyalar que seria “tota una decepció” que Catalunya Sí que es Pot donés suport a Junts pel Sí després de les eleccions. Herrera, però, ja va deixar clar que en cap cas Lluís Rabell, cap de llista del pol d’esquerres, té intenció d’investir Mas president. “El que ha suposat Convergència per a Catalunya no ha sigut el viatge a Ítaca, sinó el viatge a l’infern per a sectors socials importants”, va apuntar Mayoral.

Malgrat aquests posicionaments, Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), va tornar a estendre la mà a Catalunya Sí que es Pot -i també a Unió- per ampliar la ja “assegurada” majoria absoluta que, a parer seu, aconseguiran Junts pel Sí i la CUP el dia de les eleccions catalanes. “La majoria qualificada ens la juguem en aquesta anella”, va considerar el president de l’Assemblea, que apunta que amb el pol d’esquerres i els democristians es garantiria que el procés tingués un ampli suport social i institucional.

stats