PACTE FISCAL
Política 20/05/2012

Herrera exigirà a Mas que eviti "escenes de sofà" amb el concert

R.t.
2 min
Dolors Camats, Joan Herrera i Joan Saura, en el consell nacional d'ICV d'ahir.

BARCELONAArtur Mas finalitzarà dilluns amb el secretari general d'ICV, Joan Herrera, la roda de contactes sobre el pacte fiscal amb els principals líders polítics. El dirigent ecosocialista protagonitza l'oposició més contundent al Govern, però, a la vegada, és un dels principals suports de l'executiu en la pugna pel concert econòmic després de votar amb CiU i ERC les conclusions de la comissió del pacte fiscal. En la trobada, però, reclamarà a Mas que eviti que "a la primera de canvi hi hagi escenes de sofà a la Moncloa parlant de vés a saber què". ICV s'ha cansat d'acusar CiU de dissimular la política de retallades i acords amb el PP amb una reivindicació airada del concert. Igualment, encara és recent la negociació de l'Estatut de Mas i Zapatero per l'esquena. De fet, ja "hi ha molt de tacticisme" en el procés per al pacte fiscal, segons va denunciar ahir Herrera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern i ICV coincideixen, en bona mesura, en el contingut de la proposta de pacte fiscal, i Herrera va reiterar que el seu partit defensa un model en què Catalunya tingui la clau de la caixa. Però el líder ecosocialista marcarà distàncies en el continent i demanarà a Mas vincular un millor finançament amb la política fiscal i econòmica. "Estarem a primera línia del front reclamant el concert econòmic solidari, però el problema no és només de finançament", va avisar Herrera. Per debatre sobre el pacte fiscal "sense enganys", afirma, cal aturar les retallades i aplicar una política fiscal progressiva. Així, per exemple, reclamarà a Mas que el nou finançament "no serveixi per abaixar impostos", com assegura que sempre fa CiU quan obté una millora.

Igualment, el líder d'ICV va defensar que el debat sobre autogovern no s'acaba en el pacte fiscal i cal parlar sobre l'Estatut i el dret a decidir. Així, va denunciar que en el Consell de Política Fiscal i Financera de dijous "Andreu Mas-Colell no es va diferenciar en res d'un conseller del PP". "Per defensar la sobirania del país cal no plegar-se davant els mercats", va afirmar.

stats