DEBAT D'INVESTIDURA
Política 20/12/2010

Herrera ofereix mà estesa a Mas per avançar en matèria nacional

El president d'ICV-EUiA al Parlament proposa una comissió parlamentària que estudiï totes les propostes per sortir de l'atzucac de la sentència del TC. Advoca per una reforma constitucional en sentit federal. Mas replica que és més possible sortir de la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) que modificar la constitució.

Marc Colomer
2 min

BarcelonaQue ICV-EUiA i CiU no es trobaran -ni volen trobar-se- en matèria fiscal, social i ambiental no sorprèn a ningú. Tampoc al futur president de la Generalitat, Artur Mas, que ha encarat la intervenció de Joan Herrera sabent del cert que no obtindrà els seus vots per ser investit. En canvi, on sí que han exhibit un alt grau de coincidència és en matèria nacional. Ambdós han coincidit que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut ha eliminat qualsevol possibilitat que Espanya sigui plurinacional amb l'actual Cosntitució i la lectura que en fa Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera ha ofert a Mas "mà estesa" per avançar nacionalment, però amb "ambició", i sempre que sigui sobre la base de grans consensos i cohesió social. És just en base als grans consensos que Mas vol iniciar la transició nacional cap al dret a decidir. Ara bé, Joan Herrera ha advocat, més que per obrir el meló del concert econòmic (ha alertat que si s'aconseguís, el TC el tombaria), per abordar directament una reforma de la constitució en direcció federal. Però Mas ja ha deixat clar que per ell és més possible que Catalunya surti de la LOFCA que no pas que es modifiqui la Constitució. Herrera ha proposat la creació d'una comissió parlamentària que avaluï totes les propostes possibles per sortir de l'atzucac de la sentència del TC.

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, que intervenia per primera vegada des de la tribuna del Parlament, no s'ha estat de posar el dit a la llaga per reclamar a Mas que digui què pensa fer amb el Memorial democràtic (Mas ha evitat la resposta) i perquè creï una ponència parlamentària per avançar en matèria de transparència i contra la corrupció, amb referències repetides al Cas Palau que ha esquitxat CDC. Herrera també a retret a Mas que digui que caldrà fer retallades en matèria social i en canvi digui que eliminarà l'impost de successions i mesures fiscals per beneficiar als que tinguin una mútua de salut contractada, entre altres desgravacions.

stats