ELECCIONS MUNICIPALS
Política 12/02/2015

Herrera promou Ortiz perquè sigui la cara d’ICV a Barcelona

Seria la tres a la llista de Colau i deixaria el Congrés

Sara González
3 min
Laia Ortiz és a hores d’ara la número dos d’ICV al Congrés de Diputats.

BarcelonaEl terreny de joc està ben definit i l’estratègia per marcar gol també. Ara, però, falta l’alineació. Barcelona en Comú, la confluència d’esquerres a la capital catalana formada per Guanyem -una marca ara aparcada-, Podem, ICV, EUiA, Procés Constituent i Equo, i que amb tota seguretat capitanejarà Ada Colau, té tres mesos per definir quins seran els seus fitxatges per intentar arrabassar l’alcaldia a Xavier Trias. Els ecosocialistes, conscients que cedeixen protagonisme per afavorir un pol d’esquerres que en solitari no han sigut capaços de construir, estaran representats en el número tres de la candidatura, i el partit s’ha posat en marxa per triar la seva cara visible, un cop confirmat l’adéu de Ricard Gomà després de 12 anys al consistori. Dues són, a hores d’ara, les dirigents que sospesen concórrer a les primàries: la diputada al Congrés Laia Ortiz i Janet Sanz, regidora a Barcelona des del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant a ICV com a EUiA temen obtenir menys representants a les pròximes conteses electorals, ja sigui com a conseqüència de la confluència -que el partit fa temps que reclama per a totes les eleccions- o bé per un context de fragmentació de l’esquerra sense precedents -que els perjudica especialment, tenint en compte les enquestes publicades si concorren en solitari-. El partit que lidera Joan Herrera, però, vol afermar els principals valors de la formació i, a la vegada, potenciar la regeneració democràtica de la qual fan bandera. Ortiz és una de les dirigents que, amb el vistiplau d’Herrera, es planteja fer el pas.

Un valor en alça

I és que el partit ja preveu que difícilment podrà assegurar-se dos llocs de sortida en les pròximes eleccions generals, en les quals s’augura que la irrupció de Podem passarà factura a IU i Iniciativa. I si ICV manté l’actual portaveu al Congrés, Joan Coscubiela, a Ortiz -que és l’actual número dos- se li podria complicar mantenir l’escó. El partit veu en ella un valor en alça que, per la seva joventut -ara té 35 anys- i la seva experiència, després dels seus quatre anys al Congrés i els sis anys previs de diputada al Parlament, pot encaixar en el projecte de Barcelona en Comú, que a hores d’ara està ultimant el programa amb què es presentarà a les municipals. La regidora Janet Sanz, de 30 anys, és un altre dels noms que sospesen concórrer a les primàries, que hauran de designar definitivament qui ocupa el tercer lloc a Barcelona en Comú.

El d’Ortiz no era l’únic nom de les primeres espases del partit que estava sobre la taula. També hi era el de la coordinadora d’ICV, Dolors Camats, que el pròxim setembre ja haurà complert amb el màxim de dotze anys de mandat -o tres legislatures- que fixen els estatuts d’ICV per als seus electes.

Barcelona hauria sigut una sortida per a ella, però preguntada ahir per l’ARA va deixar clar que aquesta no serà la seva aposta personal. En tot cas, els mecanismes de partit d’ICV preveuen que el seu consell nacional pugui acordar excepcions en casos concrets. Per tant, si Camats vol repetir a les llistes el 27-S, el màxim òrgan entre congressos hauria d’habilitar-li aquesta fórmula.

Una candidatura per definir

Ada Colau està, a hores d’ara, perfilant la seva llista, que es votarà en unes primàries en què presentarà una candidatura amb entre deu i vint noms de totes les formacions per acompanyar-la i respectar els acords entre partits. Al lloc número dos hi podria ser el jurista i activista Gerardo Pisarello. De quatre havia sonat l’advocat Jaume Asens, de la direcció estatal de Podem, tot i que segons ha pogut saber l’ARA podria optar per integrar la llista de Podem al Parlament. La resta de llocs s’hauran de repartir entre les formacions que integren la confluència en funció del seu pes. A EUiA, que celebrarà primàries el 15 de febrer, li correspon el vuitè lloc de la llista.

stats