NOU GOVERN
Política 03/01/2011

Herrera acusa CiU de beneficiar farmacèutiques abans que usuaris de Sanitat

El secretari general d'ICV ha recordat que la factura farmacèutica s'emporta un 18% de la despesa total de l'àrea i ha alertat que el nou Govern pot imposar el copagament

Efe
2 min

BarcelonaEl líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha acusat avui els consellers Andreu Mas-Colell i Boi Ruiz de preparar el terreny per a una "retallada" de prestacions en la sanitat pública catalana per crear en el futur instruments de copagament, en atribuir a una despesa sanitària excessiva el dèficit de la Generalitat. En declaracions a Efe, Herrera ha arribat fins i tot a demanar al nou conseller de Salut, Boi Ruiz, que "prohibeixi" l'entrada dels comercials de les farmacèutiques als ambulatoris i centres de salut com un gest que realment l'actual administració catalana vol preservar el sistema sanitari per davant dels interessos comercials de les farmacèutiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, el president del grup d'ICV-EUiA al Parlament creu que la política de CiU va en sentit contrari, que els consellers d'Economia i de Salut el que busquen és aplicar un "enfocament molt interessat", centrant el problema del dèficit en la despesa sanitària "sense dir res" sobre el marge que existeix per rebaixar la factura farmacèutica, que s'emporta actualment el 18% de la despesa sanitària, segons Herrera. "Si Mas-Colell i Boi Ruiz parlen tant de l'excés de la despesa sanitària és perquè l'enfocament que volen donar-li és que hi hagi menys prestacions, menys serveis i segurament introduir instruments de copagament que ara neguen, però que es poden acabar imposant", ha alertat.

En aquest context, pel dirigent ecosocialista "no és casual" que el nou president català, Artur Mas, hagi situat Ruiz al capdavant de Salut, ja que és "un dels màxims representants de la patronal hospitalària", ha apuntat. "Jo crec que es busca un objectiu molt clar, i és que en les polítiques de salut la lògica sigui la dels guanys privats per davant de l'interès públic, i això és preocupant", ha afegit.

Herrera s'ha lamentat de "no sentir cap dirigent de CiU parlar de nous instruments per reduir la despesa farmacèutica. Són incapaços –ha dit– de fer noves propostes". "Aquest és un govern que fa prevaler abans els interessos d'uns pocs, en aquest cas de les empreses farmacèutiques, que la defensa de la salut pública i l'interès general. I això expressa una manera de governar: el 'govern dels millors' potser acabarà sent el govern per als interessos d'uns pocs", ha conclòs el líder ecosocialista.

stats