18/03/2015

Hisenda equipara el PP i Càritas en la tributació de les donacions

2 min
Mariano Rajoy ahir a Màlaga, en un acte electoral per als comicis andalusos de diumenge.

MadridL’Agència Tributària, que depèn del ministeri d’Hisenda, insisteix que el PP no va cometre cap delicte fiscal per no haver pagat l’impost de societats corresponent a les donacions il·legals rebudes el 2008 i que apareixen als papers de l’extresorer popular Luis Bárcenas. Argumenta que els partits estan exempts de tributar si els diners -amb independència de l’origen- es destinen a la finalitat principal de la formació. És a dir, si el beneficiari últim és “el conjunt de la societat”. L’organisme públic fa aquest raonament a l’informe que li va sol·licitar el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz. Per justificar-ho, arriba a comparar el PP amb organitzacions com Càritas o Creu Roja i afirma que, si hi hagués hagut frau, la responsabilitat no s’ha de buscar en l’àmbit tributari. Per il·lustrar-ho, posa un exemple: “Si un empresari dóna 400.000 euros de diner en negre a Càritas i aquesta entitat els utilitza per donar de menjar a 1.000 nens, l’ordenament tributari no reaccionarà determinant que ha comès un delicte fiscal”. Una altra cosa, diu, és la infracció administrativa que hauria de sancionar el Tribunal de Comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, en el seu escrit l’Agència Tributària fa dues simulacions de la quantitat que els populars podrien haver defraudat al fisc per unes donacions de 888.000 euros. En una d’elles, la quota que no es va ingressar a Hisenda s’elevaria a 220.167,04 euros, per sobre, per tant, dels 120.000 euros que determinen el delicte fiscal.

L’informe arriba després de la insistència del jutge Ruz, que investiga la suposada caixa B del PP. Tot i que considera acreditat que els diners es van gastar amb finalitats pròpies del partit -actes electorals o obres a immobles de la formació- el sindicat de Tècnics d’Hisenda (Gestha) en discrepa i considera que les donacions són una “infracció molt greu”.

stats