Política 30/09/2017

Hisenda ja ha pagat totes les factures del Govern del setembre

Són més de 245.000 pagaments per 876,73 milions

Júlia Manresa
2 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al ple del Congrés de la setmana passada.

MadridEl doble de tràmits per pagar nòmines, factures i crèdits pendents. És una de les conseqüències de la intervenció de les finances catalanes que la Generalitat està patint aquest mes. No és qüestió només d’haver perdut l’autonomia per executar ella mateixa els seus pagaments, sinó que ha de certificar-los tots al ministeri d’Hisenda perquè sigui aquest qui els efectuï finalment. Per això no va ser fins ahir que Hisenda va confirmar que havia pagat totes les factures sol·licitades pel Govern aquest setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho explicaven a l’ARA fonts del ministeri que lidera Cristóbal Montoro, l’endemà que el secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, es queixés que el govern espanyol havia trigat 12 dies a fer funcionar l’aplicatiu per on des de fa algunes setmanes han de fer passar qualsevol pagament pendent, perquè sigui Hisenda qui -amb els diners que corresponen a Catalunya de la bestreta del sistema de finançament- l’efectuï.

Tal com asseguraven ahir al ministeri, al migdia es van pagar un total de 876,73 milions d’euros en concepte dels 245.032 pagaments que va sol·licitar la Generalitat. En aquesta quantitat no s’hi inclouen els imports de les nòmines dels funcionaris d’aquest mes, que la Generalitat va demanar assumir ella mateixa ara fa una setmana per no endarrerir-ne el pagament. Això sí, després de la corresponent certificació que acreditava que aquells diners no anaven destinats a pagar el referèndum.

D’altra banda, el departament d’Economia del Govern recorda que aquests diners són els que li corresponen per la bestreta del sistema de finançament d’aquest mes de setembre i que, en realitat, són menys dels que se li han retingut. Aclareix que en total s’han bloquejat 982 milions d’euros de la bestreta de Catalunya, però que el Govern només ha sol·licitat pagaments per valor de 876,73 milions d’euros i que, per tant, Hisenda manté congelat un import que correspondria a les arques de la Generalitat.

El ministeri d’Hisenda també es va encarregar de demanar ahir que el Govern introdueixi a la plataforma més factures per anar pagant de cara al mes que ve, un tràmit que la Generalitat ha estat d’acord a anar avançant per no endarrerir cap pagament futur.

Tot aquest operatiu, que funciona de manera semblant al fons de liquiditat autonòmica (FLA), s’emmarca en les mesures de control que va aprovar el ministeri d’Hisenda per aturar l’1-O i que han suposat la intervenció total de les finances catalanes. Cada moviment que el govern de Catalunya vulgui fer amb els seus propis recursos ha de passar per Hisenda, que, en comptes de transfer-li els diners com es fa habitualment, se’ls queda i els allibera en funció dels encàrrecs que fa l’executiu català.

Tot plegat ha suposat no tan sols la intervenció de la bestreta, sinó també el control dels comptes d’entitats com ara universitats i hospitals, que Hisenda considera sospitosos, a banda de limitar el crèdit de les targetes dels alts càrrecs del Govern i de demanar als bancs que no autoritzin cap moviment de l’executiu sense que sigui validat.

stats