DEUTE PÚBLIC
Política 11/07/2012

Hisenda es resisteix a ampliar el topall de dèficit autonòmic

Tot i que Europa ha concedit a Espanya un punt més de dèficit per a aquest any, l'Estat es resisteix a afluixar en els objectius fixats per a les autonomies. El Govern ho demanarà formalment aquest dijous.

J. Faus / O. March
2 min
Hisenda es resisteix a ampliar el topall de dèficit autonòmic

MADRID / BARCELONA.El ministeri d'Hisenda no té previst flexibilitzar el topall de dèficit previst per a les comunitats autònomes de cara al 2012, que és de l'1,5%. La decisió de la Comissió Europea d'ampliar fins al 6,3% l'objectiu de dèficit espanyol no sembla que hagi estovat les intencions del govern espanyol amb les comunitats autònomes i això ja ha generat tensió -com sempre passa quan hi ha aquests assumptes sobre la taula- entre l'executiu que lidera Mariano Rajoy i la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si hi ha una mínima sensibilitat social, en cas que hi hagi aquesta flexibilització caldria que anés més a favor de les autonomies que no pas de l'Estat", va insistir ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs. La resposta de Madrid, però, no fa pensar que es compliran els desitjos catalans. "No es transmetrà una idea de relaxació, sinó que s'insistirà en la lluita contra el dèficit. Hem de ser durs perquè abaixar la guàrdia porta als incompliments i als problemes que s'han tingut durant els últims anys", van explicar a l'ARA fonts del ministeri d'Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro.

En tot cas, el relaxament del topall de dèficit acordat dilluns per la Comissió Europea serà l'assumpte estrella de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que mantindran demà els diferents consellers d'Economia de les comunitats autònomes. Andreu Mas-Colell, titular del departament català, hi anirà amb l'objectiu d'esgarrapar unes dècimes de marge.

Tot i que Homs desitja que en aquest CPFF l'actitud del govern espanyol sigui diferent, les seves esperances són poques. "Per l'experiència que tenim, hi ha aquesta dèria d'anar donant lliçons i no aplicar a l'Estat les mateixes directrius de retallada", va lamentar el portaveu.

El Govern fa setmanes que insisteix que Rajoy ha de prendre nota de les seves mesures d'austeritat i que si algú s'ha d'aprimar és l'Estat. Les receptes que espera Catalunya -algunes ja estan a punt d'arribar, tenint en compte que les condicions europees al rescat ja són un fet- són una rebaixa del sou dels funcionaris, un "replantejament" de les estructures estatals en qüestions en què no té competències i els hispanobons.

Malgrat tot, el discurs que transcendeix del ministeri d'Hisenda és que el més lògic és que el punt extra de dèficit per a aquest 2012 es descompti a l'administració central i no a les comunitats. Una situació injusta, segons la Generalitat, perquè són les autonomies les que s'encarreguen de despeses "bàsiques per a l'estat del benestar", en paraules d'Homs.

La cimera del pacte fiscal, a punt

El CPFF -a la tarda- coincidirà amb la segona cimera sobre el pacte fiscal, que se celebrarà al matí i davant la qual el Govern es planteja presentar un document de mínims. "En cap cas es desnaturalitzarà el contingut", va assegurar Homs. En aquesta reunió és molt probable que l'executiu català plantegi trossejar la votació del nou model per sumar el PSC a algunes parts del pacte fiscal sense renunciar als posicionaments de màxims d'ERC. "Hi ha hagut moviments de tothom, però no esperem fumata blanca", va indicar. Si arriba, ho farà als voltants del 25 de juliol, que és quan el nou finançament es votarà al Parlament i s'haurà esvaït tota incògnita.

stats